Da jorden skælvede: Dette er den dødeligste dag i menneskets historie

Historie

02/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

830.000 mistede livet.

Den 23. januar 1556 indtraf en af de mest ødelæggende naturkatastrofer i menneskets historie. I kinas Huazhou-distrikt indtraf et voldsomt jordskælv med en styrke på mellem 8,0 og 8,3 på Richterskalaen.

Jordskælvet rystede regionen og førte til total ødelæggelse af tre byer samt massive jordskred og brande, der i sidste ende kostede omkring 830.000 mennesker livet.

Det skriver Lad Bible.

Det skæbnesvangre jordskælv

Jordskælvet, der ofte refereres til som "Jiajing-storjordskælvet" efter den regerende kejsers navn, forårsagede uventede ødelæggelser.

Ifølge "Journal of Geophysical Research" oplevede 2 regioner de største skælv. "De største rystelsesniveauer skete i Huaxian og Weinan-regionerne," beskriver historien.

"Det antydes, at jordskælvet opstod på grund af brudzoner igennem de nærliggende Huashan og Weinan forskydninger."

Ødelæggelsens vidnesbyrd

Detaljer fra lokale krøniker og gamle historiske dokumenter, fortæller om ødelæggelsen: "På nogle steder rejste jorden sig pludseligt og dannede nye bakker, eller sank og blev til nye dale.

I andre områder sprang en vandstrøm pludselig frem, eller jorden brød op og nye sprækker opstod.

Hytter, officielle bygninger, templer og bymure kollapsede." Disse optegnelser maler et billede af en dag præget af apokalyptisk rædsel og forfærdelse.

Livet efter katastrofen

Efter jordskælvet oplevede de primært ramte provinser, Shaanxi og Shanxi, at omkring 60 procent af befolkningen gik tabt.

En af de væsentligste årsager til det høje dødstal var boligernes beskaffenhed. Mange boede i huler kaldet Yaodongs, som kollapsede under jordskælvets kraft.

Efterfølgende begyndte man at bygge boliger af bambus og træ, der bedre kunne modstå rystelser og dermed mindske skaderne ved fremtidige jordskælv.

Selv måneder efter jordskælvet led regionen under efterskælv, som fortsatte med at forårsage ødelæggelse og forværre den allerede desperate situation for de overlevende.

Kilde: Lad Bible