80 år siden i år: Da 97 mennesker blev skudt i København

Historie

19/06/2024

Foto: Frihedsmusseet

Skrevet af J. Bøgen

Cirka 600 blev såret.

Det er svært at genkende indre by i København på billederne fra sommeren 1944.

For under Folkestrejken i juni/juli det år stod gaderne i brand i blandt andet indre by, københavnerne byggede barrikader, mens tungt bevæbnede tyske soldater skød mod folk.

Det er også billeder af københavnere, der måtte hente vand i søerne og lave mad over åben ild i baggårdene, fordi tyskerne lukkede for vand, el og gas.

Folkestrejken i juni-juli 1944 gik ikke stille for sig, men var én af de blodigste begivenheder under besættelsen.

Det kan man se ved at dykke ned i Frihedsmuseets digitale arkiv med knap 2.000 billeder fra de dramatiske dage i København, som er frit tilgængeligt for offentligheden. Adskillige billeder er fra indre by

”På så vigtig en mærkedag som 80-året for Folkestrejken, synes vi som museum, det er vigtigt at dele vores allesammens fælles historie. Derfor vil vi gerne komme med en opfordring til danskerne om at gå ind i arkivet og kigge nærmere på billederne. De giver en god forståelse af, hvor vildt det gik for sig i hovedstaden i en ikke så fjern fortid,” siger museumschef David Høyer og tilføjer:

”Vi lever i en tid, hvor vi konstant bliver mødt med nye krigstrusler om blandt andet hybridkrig med risiko for, at eksempelvis vores vand- og elforsyning kan blive sat ud af spil i en periode. Der kan det være rart at søge viden og inspiration i fortiden, og hvad man tidligere har gjort i krisesituationer. Og det kan billederne fra Folkestrejken blandt andet hjælpe os med.

Københavnerne ville ikke lade sig kue

Strejken udsprang af, at tyskerne havde indført kollektiv afstraffelse af københavnerne som modsvar på modstandsbevægelsens sabotage.

Besættelsesmagten indførte Operation Monsun, hvor formålet var at belejre Storkøbenhavn og totalt afskære byen for omverdenen.

Artilleri blev gjort klar til at beskyde byen. Og tyskerne skød bevidst mod befolkningen for at provokere. De truede desuden med at bombe byen.

Der blev beordret udgangsforbud i de varme, lyse sommernætter fra 20-05, og tyskerne lukkede for vand, el og gas.

Tyskerne troede, det ville vende københavnerne mod modstandsbevægelsen.

Men det modsatte skete. Konflikten optrappedes, og folk vendte deres vrede mod tyskerne i stedet.

97 mennesker mistede livet under Folkestrejken, mens cirka 600 blev sårede da tyskerne skød ind i folkemængderne.

Du kan finde Frihedsmuseets digitale arkiv med billeder fra Folkestrejken her.

Foto: Frihedsmuseet

Foto: Frihedsmuseet

Foto: Frihedsmuseet

Foto: Frihedsmuseet

Foto: Frihedsmuseet

Foto: Frihedsmuseet