150 år gammelt skibsvrag skal bjærges: Skatte for 52 millioner kroner ombord

Historie

20/05/2024

Foto: Screenshot, @CTVNews / YouTube
Foto: Screenshot, @CTVNews / YouTube

Skrevet af Liam T.

Der er store forventninger til, hvad der gemmer sig i skroget!

Det varer ikke længe, før arbejdet er i gang med at hive en formue op fra et skibsvrag, som har tilbragt næsten 150 år på havbunden. 

Tilbage i 1875 stævnede et træskroget dampskib ved navn SS Pacific ud fra Victoria, Canada og sejlede mod San Francisco med omkring 300 mennesker om bord. 

Det nåede aldrig sin destination, da det i Stillehavet kolliderede med et andet skib, Orpheus, og ifølge de eneste to mennesker, der overlevede deres skibs forlis, gik det midt over og forsvandt under bølgerne omkring en time senere. 

Blandt skibets formodede last, der gik ned i Stillehavet, var noget guld til en værdi af omkring 52 millioner danske kroner.

Er først opdaget for nylig

Opdagelsen af skibsvraget blev annonceret i 2022, og det varede ikke længe, før nogle hold blev sendt ned for at forsøge at genvinde den sunkne skat. 

Det skyldes, at en gruppe ved navn Rockfish er blevet tildelt eksklusive bjærgningsrettigheder, og deres general manager Ethan Benson forklarede, hvordan de kæmpede fra konkurrencen om at dykke ned efter guldet. 

Han sagde: “Der var et par sagsøgere. I løbet af det sidste år har vi haft en række samtaler med garantigiverne for den originale last. For cirka syv uger siden nåede vi til en aftale med dem, der dækker deres forsikrede del af lasten.” 

Han fortsatte “Vi har stadig en udestående sagsøger, som vi ikke mener har et gyldigt krav, men vi arbejder gennem processen med dem. Når det lykkes, som med forsikringsgiverne, modtager sagsøgere en procentdel af deres gyldige krav, og resten går til bjærgningen som en bjærgningspris, som generelt er ret stor.” 

Tror, det er det hele værd

Hvor værdifuldt guldet dernede kan være er ukendt, men Benson sagde “Vi tror helt klart at det vil være det værd”. 

Artefakter fra skibsvraget efter en af de værste maritime katastrofer i amerikansk historie kan ende med at komme på museum. 

Skibets kaptajn var en mand ved navn Jefferson Davis Howell, en tidligere officer. 

Hvis du undrer dig over, hvad der skete med Orpheus, efter at den blev ramt af Stillehavet, var skibet i stand til at sejle videre, men blev ødelagt senere på natten. Derimod var hendes besætning var i stand til at overleve.

Kilde: LadBible