Vil have "jernkuppel" over Europa: opsigtsvækkende forslag fra blandt andre Danmark

Generelle nyheder

16/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er Danmark, Polen, Tyskland og Storbritannien, der har luftet ideen.

Truslen mod Europa er reel.

Det er der nok ikke mange, der kan være i tvivl om i disse tider, men hvordan Europa skal beskyttes fremadrettet er der større spørgsmålstegn ved.

I går havde Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), et møde med blandt andre Polens premierminister, Donald Tusk, og efter mødet løftede statsministeren sløret for at bemærkelsesværdigt element, der blev drøftet.

Det skriver TV 2.

Vil have "jernkuppel" over Europa

Der blev nemlig snakket om muligheden for at lave en såkaldt "jernkuppel" over Europa, ligesom det vi ser i Israel.

Jernkuppel er i dette tilfælde i overført betydning, da det egentlig er et luftforsvar, der er tale om. Israels luftforsvar kaldes netop "Iron Dome", som er "jernkuppel" på engelsk.

I weekenden så man luftforsvarets effektivitet, da Iran iværksatte et angreb mod Israel med raketter og droner. 99 procent af de ting, der blev sendt mod Israel, blev eftersigende skudt ned, blandt andet takket være "jernkuplen".

Danmark, Polen, Tyskland og Storbritannien vil nu gå i tænkeboks omkring initiativet, lyder det.

Sådan virker det

Systemet i Israel er designet til at opdage og ødelægge raketter, droner og artillerygranater, der bliver affyret fra mellem 4 og 70 kilometers afstand.

Systemet bliver aktiveret, hvis elementerne vurderes at have retning mod beboede områder i Israel.

Israel har tidligere meldt ud, at målet er at videreudvikle systemet, så den maksimale rækkevidde for opfangelse af fjendtlige elementer kan udvides fra de nuværende 70 kilometer til 250 kilometer.