Vil du bevare Store Bededag? Her kan du skrive under

Generelle nyheder

17/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Alle kommentarer bliver sendt til regeringen.

Det er nok ikke gået manges næse forbi, at regeringen har planer om at afskaffe Store Bededag.

Og det vil nok også være århundredets største underdrivelse at sige, at det ikke er alle, der er begejstrede for forslaget.

Både biskopper, arbejdere, politikere i oppositionen og ikke mindst fagbevægelsen har tordnet mod lovforslaget, men af vidt forskellige årsager.

Fagbevægelsen harcelerer mod, at regeringen lægger op til at tromle forslaget igennem ved lov, når Store Bededag ellers normalt er skrevet ind i overenskomsterne.

Derfor ser den samlede fagbevægelse regeringens forslag som en markant indblanding i 'den danske model' - altså hvor arbejdsmarkedets rammer bliver forhandlet på plads af arbejdsgivere og fagforeninger.

"Forslaget om at afskaffe store bededag er et overgreb på lønmodtagerne, hvor man tager frihed fra nogle og helligdagsbetaling fra andre. Det er en klokkeklar forringelse af vilkårene og et eklatant brud med den måde, vi regulerer arbejdstiden i det her land på," siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i en artikel fra FH.

Derfor har fagbevægelsen nu taget skrappe midler i brug for at vise regeringen, at det er forkert at fjerne Store Bededag på denne måde.

På hjemmesiden bevarstorebededag.dk kan man nemlig skrive under på en digital underskriftsindsamling for at bevare helligdagen.

Man får også mulighed for at skrive en kommentar, hvor man kan forklare, hvorfor man er imod afskaffelsen - og ifølge hjemmesiden bliver alle kommentarer sendt til regeringen.

"Vi opfordrer alle – uanset, hvad man har stemt, eller hvor man bor – til at skrive under på, at store bededag skal bevares. Regeringen kan ikke bare sætte alle normale aftaler ud af kraft," siger Lizette Risgaard.

Samtidig opfordrer en samlet fagbevægelse til en folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag.