Vigtigt for alle danskere over 65: Kan få store konsekvenser, hvis du glemmer det

Generelle nyheder

19/05/2025

Foto: William Perugini / Shutterstock.com
Foto: William Perugini / Shutterstock.com

Skrevet af Kamille Isaksen

Borgere over 65 år skal vide dette.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En stor del af seniorerne over 65 år cykler hver dag, og det er godt for deres helbred og vores alles fremkommelighed.

Desværre er seniorcyklisterne også involveret i mange ulykker i trafikken. En del af ulykkerne skyldes, at balancen bliver dårligere med årene.

I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden har gennemført blandt 1.252 cyklister over 65 år, svarer 88 procent, at de cykler med tunge ting som bagage og indkøb.

Og 23 procent af dem siger, at de har svært ved at holde balancen, når de gør det.

Derfor opfordrer en kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og GF Fonden nu seniorcyklisterne til bl.a. at tænke over, hvordan de transporterer varer og tung bagage på cyklen.

"Når man er oppe i årene, så bliver vores balance helt naturligt dårligere, og vi kommer alvorligere til skade, hvis ulykken er ude. Et simpelt fald på cyklen kan få store konsekvenser for ens helbred og førlighed. Derfor er vi ude med gode råd til, hvordan de kan nyde friheden på to hjul på en sikker måde," siger Jakob Bøving Arendt, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Enkelt råd gør cykelturen mere sikker

Kampagnen 'Sikker på cykel – hele livet' er en flerårig indsats, og den kører i år fra den 19. maj og tre uger frem og kan bl.a. ses på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier.

Formålet med kampagnen er at få seniorcyklisterne til at passe bedre på sig selv, da mange af ulykkerne er eneuheld, hvor der ikke er andre involveret.

Kampagnen opfordrer både seniorerne til at anskaffe en cykel med lav indstigning, så de nemmere kan komme på og af cyklen uden at miste balancen, samt at de transporterer bagage og indkøb på en mere sikker måde.

Det vil sige at få bagagen væk fra cykelkurven på styret og ned i cykeltasker, der hænger lavt bag på cyklen.

"Den gode nyhed er, at der skal meget lidt til at forebygge, at det går galt. Med kampagnen vil vi hjælpe seniorerne til at få fjernet bagage fra kurven, der hænger på styret, og i stedet placere det omme bag på cyklen, så de bedre kan holde balancen. En simpel metode til at forebygge fald og alvorlige skader," siger Helle Nielsen, uddelingschef i GF Fonden, der arbejder målrettet med at styrke trafiksikkerhed og fremme den gode trafikadfærd.

Skader kan have store konsekvenser

På hospitalerne møder de af og til seniorer, der er faldet på cyklen.

Og der er meldingen, at man skal gøre, hvad man kan for at forebygge, at man falder. For selv et simpelt fald kan få store konsekvenser.

"Det er godt, at seniorer cykler og holder sig aktive, men det er også vigtigt at tage sine forholdsregler. Når man er oppe i årene, er man helt naturligt mere skrøbelig," siger Lars Binderup, der er overlæge på Odense Universitetshospital, og fortsætter:

"Hvis en 75-årig ryger i asfalten, vil skaden typisk være meget mere alvorlig end hos en 18-årig. Samtidig tager det længere tid at komme sig. Derfor er det fornuftigt fx at øve sig grundigt på sin nyindkøbte elcykel, inden man kører ud i trafikken, og at indstille cyklen så balancen er i orden."

Gode råd

  • Vælg en cykel med lav indstigning

  • Husk cykelhjelmen – hver gang!

  • Brug cykeltasker bag på cyklen til transport af tunge ting.

  • Sæt sidespejl på cyklen, hvis du har svært ved at dreje hovedet

  • Hold dig i god cykelform med øvelser for balance og muskelstyrke.