Vidste du godt, at bier leger på samme måde som mennesker?

Generelle nyheder

14/11/22 | 08:29

Foto: YouTube @SamadiGalpayage
Foto: YouTube @SamadiGalpayage

Skrevet af Emil B.

Tidligere har forskere påvist, at insekter oplever smerte på samme måde, som vi gør. Nu er der kommet en undersøgelse, der viser, at bier faktisk også er i stand til at lege ligesom os.

Meget mere end små robotvæsener

Normalt tænker vi på bier som udelukkende små væsener, der samler nektar og laver honning ud af det. Men Samadi Galpayage fra Queen Mary University of London (QMUL) har nu fundet et nyt perspektiv på de små væsener, der viser deres evne til leg.

Det skriver Queen Mary University of London.

Hende og hendes kollegaer skabte en legeplads for de 45 humlebier.

Denne opsætning gav dem mulighed for at gå direkte til et fødesøgningsområde gennem en fri sti eller vælge at blive omdirigeret til en forindringsbane med små trækugler i neutrale farver eller andre farver på hver sin side af færdselsåren i stedet.

De nysgerrige væsener valgte stort set altid forhindringsbanen, hvor de rullede kuglerne op til 117 gange i løbet af forsøget. Selv efter de var færdige med at blive fodret i det såkaldte fourageringsområde, fortsatte de. Der er altså tydeligvis noget belønnende ved denne aktivitet. Se selv videoen nedenfor.

Og faktisk viste der sig et overraskende forhold mellem bien og trækuglen.

Video: YouTube @SamadiGalpayage

Positiv følelsesmæssig tilstand mellem bien og trækuglen

Galpayage forklarer, hvordan bierne "nærmer sig og manipulerer disse "legetøj" igen og igen," og tilføjer: "De oplever faktisk en form for positiv relation mellem dem og bolden på trods af deres biologiske disposition." Bier er altså langt mere sofistikerede end først antaget.

Kort sagt oplever bierne nydelse ved at "lege" med bolden. Ligesom leg ofte er et forstadie til en mere praktisk aktivitet, så gjorde det samme sig gældende her: Bierne lærer at håndtere blomster ved at lege med boldene.

Det så forskerne også en direkte konsekvens af i et senere forsøg. Her skulle de 45 bier vælge mellem to farvede kamre, og bierne valgte ikke overraskende den farve af kammer, der svarede til den trækugle, de legede med tidligere.