Utilfredse elkunder lægger sag an mod fjernevarmeselskab: Blev snydt for flere tusinde kroner

Generelle nyheder

02/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

I alt er der nu 125 kunder der laver et gruppesøgsmål.

Utilfredse kunder ved Dronninglund Fjernvarme i Nordjylland har valgt, at lægge sag an mod selskabet bestyrelse.

Det skriver Nordjyske

Det er omkring 125 forbrugere der har taget kontakt til advokat Kim Østergaard. Det har de gjort fordi de mener det er Dronninglund Fjernvarmes skyld, at de er gået glip af en varmecheck på 6000 kroner.

Kim Østergaard regner med at varetage sagen som et gruppesøgsmål og man kan stadig nå at være med, hvis man er en af de berørte. Det er nemlig først i slutningen af april at han indgiver søgsmålet.

I øjeblikket arbejder de hårdt på at søge dokumentation for forbrugerne inden de vil have rette i Hjørrings ord for, at der er blevet begået en fejl.

Kom ikke på vigtig liste

Forbrugerne mener at bestyrelsen begik en fejl da de i foråret 2022 undlod at sørge for at fjernvarmeværet i Dronninglund kom med på listen ved Energistyrelsen.

Det var den liste, som Energistyrelsen brugte til at udvælge hvem der kunne komme i betragtning til varmechecken.

Bestyrelsen har dog hyret deres egen advokat som er overbevist om at de vil blive frifundet.

"Vi regner med, at retten i Hjørring tager stilling til, om vi må køre sagen som gruppesøgsmål inden sommerferien. Derefter håber vi, at sagen kommer for retten i indeværende år," fortæller advokat Kim Østergaard til Nordjyske.

Regler for varmechecken

Varmechecken var et engangstilskud til husstande med lav indkomst og varmekilder omfattet af ekstraordinære prisstigninger i fyringssæsonen 2021-2022.

Varmechecken var på 6.000 kr. og var en skattefri engangsydelse.

Varmechecken blev udbetalt via NemKonto til den ældste i husstanden. I særlige tilfælde og under visse forudsætninger kunne varmechecken dog udbetales til en bankkonto. 

For at kunne modtage varmechecken skal din husstands samlede indkomst i 2020 overstiger ikke 650.000 kr. (706.000 kr. før arbejdsmarkedsbidrag). Oplysningerne er baseret på udtræk fra Skat pr. 1 april 2022 for årsopgørelse for 2020. Derudover skal din bolig pr. 1. januar 2022 være registreret i BBR med en af disse varmekilder:

  • naturgas

  • fjernvarme fra bestemte fjernevarmenet med høj gas- og/eller elandel

  • elektricitet (det kan fx være varmepumper som primær varmekilde) med et elforbrug på over 1.500 kWh i december 2021

  • fjernevarme/blokvarme, hvor den primære opvarmningsform i december 2021 var en af de ovennævnte varmekilder.