Tid til havearbejde: Her er de 4 mest skadelig fejl når planter skal beskæres

Generelle nyheder

28/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Har du helt styr på hvordan du skal beskære dine planter?

Vinteren er det ideelle tidspunkt at beskære, da planterne er i dvale, hvilket gør det nemt at se grene og lave gode snit. Gøres det korrekt, skaber vinterbeskæring et udbrud af vækst om foråret - alle de rigtige steder.

Det skriver Express

Når du beskærer en plante, skærer du løv, grene eller stammer for at gøre planten mere attraktiv og strukturelt stærkere. God beskæring minimerer skader på voksende plantevæv, hvorimod dårlig beskæring skaber problemer for planten. Heldigvis er haveeksperter fra BackyardBoss klar til at dele de mest hyppige beskæringsfejl så du kan undgå dem.

1. Ingen beskæring overhovedet

De professionelle hævder, at den mest almindelige fejl, når det kommer til beskæring, er, når man slet ikke forsøger at beskære planter.

Selvom det kan virke som en meningsløs opgave at udføre om vinteren, hævdede haveguruerne, at beskæring er "essentiel" for at sikre, at planter er "sunde og vokser ordentligt".

Hvis man undlader at beskære sine planter, kan det føre til flere problemer, advarede eksperterne. En af dem er overvækst.

Havespecialisten sagde: "Hvis du ikke beskærer dine planter, vil de vokse ukontrolleret. De kan blive uoverskuelige og overtage din have. Manglende beskæring kan også føre til skadedyrs- og sygdomsproblemer, da du måske ikke ser områder, der er angrebne eller syge."

De tilføjede: "Hvis du ikke beskærer dine planter, blomstrer de måske ikke så godt, som de burde. Dette skyldes, at planter producerer blomster ved ny vækst, hvilket beskæring tilskynder."

Ubeskårede frugttræer vil producere mindre frugter af dårligere kvalitet, da frugter produceres ved ny vækst.

2. For tidligt eller for sent

Haveeksperterne advarede om beskæring på det forkerte tidspunkt af året kan skade dine planter.

Hvis du beskærer for tidligt, kan det stimulere ny vækst, der ikke når at hærde af før vinteren, hvilket fører til frostskader. Men for dem, der beskærer for sent, kan de fjerne blomsterknopper, der ville have blomstret om foråret.

I stedet opfordrede de professionelle til, at det bedste tidspunkt at beskære de fleste planter er sidst på vinteren eller det tidlige forår, før ny vækst begynder.

De forklarede: "Dette giver planten tid til at hele før sommerens stress. Der er dog nogle få undtagelser. Hvis du ikke er sikker på, hvornår du skal beskære netop din plante, så spørg en planteskole eller et havecenter til råds."

3. Beskære for meget

Selvom beskæring er en vigtig plejeopgave for de fleste planter, da det hjælper fremme sund vækst og endda kan få dine planter til at se mere attraktive ud, kan man beskære formeget.

I lighed med slet ikke beskæring, kan overbeskæring også være dårligt. Gartnerguruerne advarede om, at overbeskæring kan skade eller endda dræbe dine planter.

De siger:

"En af de største farer ved overbeskæring er, at det kan tilskynde til overdreven vækst. Det virker måske ikke som en dårlig ting i starten, men det kan hurtigt komme ud af kontrol. Overdreven vækst betyder mere arbejde for dig i det lange løb, og det kan også gøre dine planter mere modtagelige over for skadedyr og sygdomme."

Et andet problem ved overbeskæring er, at det kan svække planten. Dette skyldes, at beskæring fjerner blade og stængler, som er afgørende for plantens generelle sundhed.

Så hvordan kan du se, om du beskærer for meget? Profferne svarede:

"En sikker måde er at se på selve planten. Hvis det ser stresset eller beskadiget ud, så gør du sandsynligvis for meget. En anden måde at finde ud af det er ved at se på mængden af ​​ny vækst. Hvis du ser masser af nye skud og blade, så er det sandsynligt, at du overbeskærer."

For dem, der tror, ​​at de måske overbeskærer deres planter, er den bedste ting at gøre at stoppe med at beskære et stykke tid og se, hvordan planten reagerer.

4. Brug af de forkerte værktøjer

Uanset hvilken plante der beskæres, er det vigtigt altid at bruge de rigtige værktøjer. Den type værktøj, du bruger, afhænger af den plante, du beskærer, og størrelsen på den gren du skærer.

Eksperterne rådede: "Skarpe, rene beskæringssakse er et godt universalværktøj. Til større grene kan det dog være nødvendigt at bruge en sav." 

De advarede om, at brug af de forkerte værktøjer kan skade dine planter og gøre beskæringsprocessen mere vanskelig, end den behøver at være.

Hvis du bruger et sløvt blad, vil det rive dine planter i stykker i stedet for at skære dem rent. Dette kan skade både planten og selve værktøjet. Sørg i stedet for altid at slibe bladet, før du bruger din beskæringssaks, og hvis de begynder at blive sløve midt i et arbejde, så stop og slib dem igen.

Selv at bruge en klinge, der er for stor eller for lille til jobbet, kan gøre det vanskeligt at kontrollere skærene. Det er vigtigt at vælge en kniv, der er den rigtige størrelse til den plante, du beskærer.