Langt under Jordens overflade gemmer der sig en guldskat, som ingen nogensinde vil nå. Nu viser ny forskning, at små mængder af denne enorme rigdom er begyndt at sive op – og det sker lige foran vores øjne.
Lige nu læser andre
Et internationalt forskerhold ledet af tyske geokemikere har gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: Materiale fra Jordens jernkerne, som man hidtil troede var helt isoleret, lækker op til overfladen. Og blandt disse stoffer findes intet mindre end guld – i mængder, der får hele menneskehedens hidtidige udvinding til at blegne.
Skriver mediet tekniikkatalous.
En petaton på vej op
Målinger fra blandt andet lava på Hawaii viser isotopiske spor, der afslører, at ædelmetaller som ruthenium og wolfram – og altså også guld – stiger op fra de dybeste lag af planeten.
Ifølge forskerne kan der være tale om op mod en milliard tons guld, der er lækket fra kernens ydre grænse og op gennem kappen over milliarder af år.
Læs også
Selvom det kun er en brøkdel, der når op til overfladen, er opdagelsen en videnskabelig sensation.
Indtil nu har man antaget, at guld nærmest udelukkende blev dannet ved meteorregn og fordelt i skorpen og kappen for milliarder af år siden.
Uopnåelig rigdom
Jordens kerne rummer estimeret 99,6 procent af alt planetens guld. Problemet? Den ligger 2.900 kilometer nede, beskyttet af et massivt lag fast klippemateriale. Vi vil aldrig kunne nå det. Men den nyeste forskning antyder, at små mængder langsomt arbejder sig op – blandt andet via vulkanudbrud.
Det betyder, at hvert gram guld vi udvinder, i sidste ende kan stamme fra en usynlig strøm fra Jordens indre – og måske en dag ændrer vores forståelse af planetens rigdomme for altid.