Sig hej til din nye chef: En computer

Generelle nyheder

24/10/22 | 07:06

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Alle har hørt, at computere på sigt vil overtage mange funktioner i samfundet. Men har du overvejet, at din næste leder kunne blive en computer?

Hvordan computere langsomt er ved at overtage lederrollen

I stigende grad tjekker algoritmer jobansøgninger, delegerer arbejde og evaluerer arbejdernes præstation - og i den helt ekstreme ende bestemmer, om du skal fyres.

Det fortæller en ny undersøgelse lavet af Heinz College Carnegie Mellon University

Denne udvikling ser kun ud til at fortsætte. Hos Amazon får flere og flere medarbejderne fx en fodlænke på, der måler deres bevægelser over en hel dag.

Ulemperne ved algoritmestyringen

Ud over den åbenlyse ubehagelig følelse af at blive overvåget på sit arbejde er det stadig en række ulemper ved det.

Fx blev Amazons CV tjek skrottet, da det konsekvent målte mænds CV højere end kvinders CV'er. Havde CV'et et nøgleord som "kvinde" eller "skakklubkaptajn", blev det tilsidesat til fordel for CV'er, hvor nøgleordet "mand" indgik.

En anden større er algoritmernes hensynsløshed over for menneskelige udfordringer. I en undersøgelsen af Amazon Flex couriers viste det sig, at algoritmerne var ligeglade med udfordringer med børn i småbørnefamilier og heller ikke tog hensyn til, at folk skulle lære jobbet, før de kunne blive effektive.

De har heller ikke mulighed for at forhandle med en medarbejder, der kæmper med sygdom eller et handicap. De er kort sagt skruppelløse.

Folk meget delte over deres arbejde med computere

Undersøgelsen viste også, at mennesker derfor i faldende grad har lyst til at få delegeret deres arbejder fra en computer.

Mange af medarbejderne, der kørte for Uber eller Loft, afviste simpelthen en anmodning fra en computer, fordi de ikke forstod, hvorfor algoritmen havde spurgt dem, om de ville tage turen.

Medarbejderne har altså ikke lyst til at arbejde sammen med en computer, hvis de ikke kan gennemskue logikken bagved ønskerne fra den.