Sådan er en delfin at samarbejde med

Generelle nyheder

04/02/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

En delfin er nok ikke den mest oplagte kollega. Men på Brasiliens sydlige kyst har folk fået øjnene op goderne ved et samarbejde med delfiner.

Delfin og mand fisker sammen

I Laguna har de faktisk i mere end 140 år haft delfiner som kollegaer til at hjælpe med at fiske.

Delfinerne svømmer langt ud og driver en fiskestime ind til folkene på kysten, der står klar med deres fiskenet, klar til at kaste det ud.

Når delfinen så har svømmet giver en melding om, at fiskene er klar til fangst, og derefter kaster fiskerne deres net ud. Haps, så er der mad til både delfin og mand win-win.

Forskere har brugt et årti på at studere det tætte forhold

Forskerne fortæller, at samarbejdet mellem de to arter er et eksempel på det såkaldte gensidighedsprincip, hvor to arter arbejder sammen for at hjælpe hinanden.

Havbiolog Mauricio Cantor fra Oregon State University fortæller, at "Vi vidste godt, at fiskerne observerede delfinernes adfærd for at bestemme, hvornår de skulle kaste deres net, men vi vidste ikke, om delfinerne aktivt koordinerede deres adfærd med fiskene."

Hun tilføjer, at "ved at bruge drpner og undervandsbilleddannelse kunne vi observere adfærden hos fiskere og delfiner med hidtil usete detaljer og fandt ud af, at de fanger flere fisk ved at arbejde synkront."

Ikke det eneste samarbejde mellem dyr og mand

Selvfølgelig har hund og mand og hund og kat altid arbejdet sammen, men det har hovedsageligt været for manden egens vindings skyld.

Samarbejde, hvor begge får noget ud af det, er sjældnere, men udover det ovenstående eksempel med delfinen findes det også andre steder.

Et andet område, hvor dyr og mand arbejder sammen er, at menneskelige hvalfangere har arbejdet sammen med spækhuggere for at jage bardehvaler i det sydøstlige Australien.

Et tredje sted er i det østlige Australien og ifølge øjenvidneberetninger og historier fra aboriginske australiere tyder det på, at delfiner og mennesker engang fiskede ved siden af ​​hinanden hyppigere, end de gør i dag.