Regeringen vil gennemtrumfe ny skat: Sådan rammes du

Generelle nyheder

16/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Et nyt lovforslag er sendt til høring af Kulturministeriet, og hvis det føres igennem, vil det betyde en 6 % ekstra 'skat' for specifikke virksomheder.

Lovforslaget vil medføre, at streamingtjenester skal betale et årligt kulturbidrag på 6 pct. af deres omsætning i Danmark. Det omfatter både abonnementstjenester og tjenester, der tilbyder online filmudlejning.

Midlerne skal gå til at styrke produktionen af dansksprogede film og serier. Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har i går sendt regeringens lovforslag om kulturbidrag i høring.

Lovforslaget er en del af udmøntningen af den medieaftale, der blev indgået den 21. maj 2022 mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

"Jeg er stolt over, at vi har lavet en politisk aftale om kulturbidraget. Denne regering har fra start sat sig for at styrke dansk public service og tage initiativ til, at streamingtjenesterne bidrager mere til dansksprogede film og serier. Det er vigtigt for os som land, at vi også i fremtiden har film, serier og dokumentarer af høj kvalitet på vores eget sprog, som kan samle os. Det vil kulturbidraget være med til at sikre i et lille land som vores med et lille sprogområde." lyder det fra kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse, der fortsættes:

"I dag bidrager mange store streamingtjenester ikke nok. Det udfordrer grundlaget for danske produktioner og rettighedshavere. Med et kulturbidrag på 6 pct. kommer der helt konkret flere penge til at producere gode dansksprogede film, serier og dokumentarer. Forslaget er nu i høring, og jeg ser meget frem til at modtage høringssvarene. Når høringsfristen er udløbet, vil jeg sammen med de andre aftalepartier tage et samlet blik på de forslag, der er kommet ind." fortæller hun.

Det indgik i den politiske aftale, at kulturbidraget for streamingtjenesterne medietjenesteudbyderne) skal være på 6 pct. af tjenesternes omsætning i Danmark.

Aftalepartierne blev endvidere enige om, at provenuet fra kulturbidraget skal fordeles med 50 pct. til en public service-pulje samt 50 pct. til at øge tilskuddet til dansksprogede film.

Selvom Kulturministeren ikke umiddelbart forventer, at regningen for kulturbidraget ender hos forbrugeren, så er det ikke helt samme holdning, som branchen har. Danske Mediedistributører forventer, at kulturbidraget bliver lagt ud til forbrugeren i form af stigende abonnementspriser.