"Planet-dræber" på vej - har kurs mod Jorden

Generelle nyheder

01/11/22 | 11:43

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Den vil kunne forårsage massuddød, som ikke er set i millioner af år.

Astronomer har opdaget tre asteroider nær Jorden, og en af dem er det største objekt, der udgør en potentiel fare for vores planet, i otte år.

Asteroiderne befinder sig i kredsløbene omkring Jorden og Venus, og den største af dem, med det mundrette navn 2022 AP7, måler hele 1,5 kilometer i diameter.

Det bringer den op i den kategori af asteroider, som astronomer kalder "planet-dræbere".

Det skriver CNN.

I sig selv er det ikke en stor nyhed, at der er opdaget nye asteroider, men netop omkring 2022 AP7 er der alligevel en grund til, at forskerne råber op.

Planet-dræberens kredsløb forløber nemlig, så den er i risiko for at karambolere med Jordens tur rundt om Solen. Hvornår det eventuelt vil ske, kan forskerne dog ikke forudsige.

Umiddelbart ser det dog ud til, at vi godt kan vente en rum tid, før vi skal begynde at finde vores interstellare forsvar frem. Asteroidens bane bringer den rigtigt nok ind i Jordens tur rundt om Solen, men heldigvis krydser 2022 AP7 vores rute, imens vi er på den modsatte side af solen.

Og da det tager 2022 AP7 fem år at komme en tur rundt om Solen, vil der er altså gå noget tid, før en kollision kan betegnes som overhængende.

Men fremtidens generationer skal nok på et tidspunkt overveje, hvad de skal gøre ved planet-dræberen. Hvis den kolliderer med Jorden vil den nemlig have "ødelæggende konsekvenser for livet, som vi kender det", som en af astronomerne bag opdagelsen formulerer det.

Nedslaget vil nemlig sende støv og partikler op i atmosfæren, hvor de vil blive i årevis og forhindre Solens stråler i at nå Jordens overflade.

"Det vil være en masseuddød, som vi ikke har set på Jorden i millioner af år", slutter astronomerne.