1. Påskeharelegenden begyndte i Tyskland
kaniner i en kurv omgivet af påskeæg
Har du nogensinde spekuleret på, hvor historien om påskeharen stammer fra?
Vi kan blive enige om, at historien om kaniner, der bringer æg, ikke giver meget logisk mening, så der må være en grund til, hvorfor børn hvert år skynder sig for at se, hvilke godbidder dette mytiske væsen har efterladt til dem.
Men ligesom julemanden ikke har nogen kristen betydning for julen, har påskeharen heller ingen reel forbindelse til denne hellige dag.
Påskeharens oprindelse går flere hundrede år tilbage, begyndende i det førkristne Tyskland. Her blev haren set som at være symbolet på den hedenske gudinde for forår og frugtbarhed.
Da kristendommen spredte sig over hele Europa, blev hedenske traditioner blandet med kristne helligdage, hvor påskeharen lagde en rede af farverige (i dag chokolade) æg til børn, der var velopdragne påskesøndag.
2. Helligdagen blev opkaldt efter den angelsaksiske gudinde, Eostre
Det næste i vores guide til fakta om påske handler om spørgsmålet: hvorfor kaldes påsken Easter på engelsk?
Ifølge forskere blev denne kristne højtid opkaldt efter den angelsaksiske gudinde, Eostre, der blev afbildet som en frugtbarhedsgudinde og en gudinde for daggry og lys.
Hun blev hædret ved hedenske festivaler, der fejrede forårets ankomst, hvilket yderligere fremhævede blandingen af hedenske traditioner med kristne højtider.
3. Traditionen med at male æg stammer fra Ukraine
I utallige generationer har ukrainere dekoreret æg som et kald til guderne og gudinderne for sundhed og frugtbarhed.
Denne traditionelle handling af pysanka ("pih-sahn-kah") er lavet ved at bruge voks og farvestoffer, men denne farverige skik tog ikke fart, før ukrainske immigranter kom til USA.
4. Verdens største påskeæg vejer 2 tons
verdens største påskeæg
Stående 31 fod høj og 18 fod bred er verdens største påskeæg. Fundet i Vegreville, Alberta, Canada, vejer ægget 5000 lbs og tog 12.000 timer at færdiggøre.
Verdens største påskeæg, der hedder Vegreville Pysanka, er faktisk mere et stiksav end en skulptur, da det er lavet af 3500 stykker aluminium.
5. Pretzel plejede at være forbundet med påske
Når vi tænker på påske, dukker chokolade, lam og æg som regel op. Men vidste du, at pretzels også er en påskesnack?
Pretzels er forbundet med påske, fordi snoningerne ligner arme, der krydser hinanden i bøn. Fra 1950'erne var det tradition for tyskerne at spise en pretzel og et hårdkogt æg til middag langfredag.
6. Verdens første chokoladeæg blev produceret i Bristol i 1873
Har du nogensinde spekuleret på, hvem der startede trenden med at putte i chokoladeformede æg påskedag?
Det var i det 19. århundrede, at Fry-familien i Bristol drev den største chokoladefabrik i verden og producerede det første chokoladeæg i 1873.
Det var to år senere i 1875, at det kendte britiske mærke Cadbury's lavede deres første påskeæg.
7. I Tyskland er det ulovligt at danse langfredag
Langfredag, hvor påskeweekenden starter, er det ulovligt at danse offentligt i de fleste stater i Tyskland.
Selv Europas klubhovedstad, Berlin, bliver en dansefri zone af respekt for den religiøse dag.
I Baden-Württemberg er det tilladt at spille musik, men dans er ikke tilladt, mens man i Bayern, hvis man bliver taget i at spille musik af nogen art i en bar, kan få en bøde på op til 10.000 euro.
Så hvorfor boogieforbuddet, Tyskland?
Tankegangen bag dette forbud er af respekt for kristne, som sørger over Jesu død langfredag og påskesøndag, og i Tyskland anses disse dage for at være tavshedsferier.
8. Påsken fejres søndagen efter fuldmånen efter den 21. marts
Har du nogensinde spekuleret på, hvorfor påskedag skifter dato hvert år? Det er ned til månekalenderen og månens position.
Påsken falder faktisk på den første søndag efter fuldmånen, der finder sted på eller efter den 21. marts, hvilket siges at signalere starten på foråret.
9. I 2007 blev et påskeæg solgt for 9 millioner pund
Afslutningen af vores guide til fakta om påsken fører os tilbage til 2007!
Verdens muligvis dyreste æg blev solgt hos Christie's i London for 9 millioner pund, hvilket slog Faberge-rekorder.
Det emaljerede æg indeholder en flerfarvet hane, som hver time springer ud af ægget og slår med vingerne, før han nikker med hovedet tre gange.
Ægget blev lavet af Karl Fabergé i Skt. Petersborg i 1902 og er det næststørste æg nogensinde lavet af Fabergé.