Ny undersøgelse: Det ser vi, lige før vi dør

Generelle nyheder

07/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

En 87-årigs pludselige dødsfald gav forskere tidligere uset data

En undersøgelse har afsløret, hvad der sker i hjernen de sidste øjeblikke før døden. Forskning fra en videnskabelig 'ulykke' har indikeret, at antydningen om, at livet 'passerer revy for vores øjne', før døden faktisk kunne have en vis sandhed i sig.

Det skriver Ladbible

Dataene, der er blevet brugt til undersøgelsen, blev opdaget, da et hold videnskabsmænd målte hjernebølgerne fra en 87-årig mand, der havde udviklet epilepsi.

Patienten fik desværre et dødeligt hjerteanfald, mens holdet foretog en neurologisk aflæsning, som afslørede et uventet indblik i, hvad der kan ske, når en person dør.

Hjernen laver flashbacks

Optagelsen - som er den første nogensinde optagelse af en døende hjerne - indikerede, at i de 30 sekunder før og efter døden fulgte hjernebølger mønstre, der ligner at drømme eller genkalde minder.

Forskere mener, at resultaterne kunne tyde på et "flashback" inden livets afslutning.

Dr. Ajmal Zemmar, medforfatter af undersøgelsen - som blev offentliggjort i Frontiers in Aging Neuroscience - sagde:

"Dette var faktisk helt tilfældigt, vi planlagde ikke at lave dette eksperiment eller optage disse signaler," sagde han. "Hvis jeg skulle springe til det filosofiske område, ville jeg spekulere i, at hvis hjernen lavede et flashback, ville den nok gerne minde dig om gode ting frem for de dårlige ting. Men det, der er mindeværdigt, ville være forskelligt for hver person."

Fortsatte efter hjertestop

Dr. Zemmar tilføjede, at aktiviteten fortsatte i 30 sekunder efter, at patientens hjerte holdt op med at slå.

"Dette kunne muligvis være en sidste genkaldelse af minder, som vi har oplevet i livet, og de afspilles gennem vores hjerne i de sidste sekunder, før vi dør," sagde han.

Undersøgelsen rejser også spørgsmål om dødstidspunktet, og om det opstår, når hjertet holder op med at slå, eller når hjerneaktiviteten ophører.

Dr. Zemmar forklarede, at der skal udføres flere undersøgelser, og tilføjede, at konklusioner ikke kan drages fra kun én.

Ser det samme i rotter

En undersøgelse fra 2013 gav dog også interessante resultater.

I undersøgelsen så amerikanske forskere på hjernebølgeaktivitet hos raske rotter ved dødspunktet indtil 30 sekunder efter døden.

Dr. Zemmar beskrev lighederne mellem hans undersøgelse og forskningen udført i 2013 som 'forbløffende'.

"Jeg tror, ​​der er noget mystisk og spirituelt over hele denne nærdødsoplevelse," sagde han. "Og resultater som dette - det er et øjeblik, forskerne lever for."