Ny forskning: Blodprøve kan forudsige alzheimers

Generelle nyheder

27/02/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Et nyt studies resultat har muligvis ført verdens forskere ét skridt tættere på en kur mod Alzheimers sygdom.

Alzheimers sygdom er verdens mest udbredte form for demens, og ifølge WHO er sygdommen 'ansvarlig' for 60-70 procent af alle demenstilfælde i verden. 

Det skriver Unilad.

Nationalt Videnscenter for Demens (NVD) skriver ligeledes, at det ikke er helt forkert at antage, at to ud af tre demensramte lider af Alzheimers sygdom, og cirka 25.000 - primært ældre - lider således i dag af Alzheimers sygdom i Danmark. 

Et tal som desværre kun stiger, og ifølge NVD bliver mere end 3000 patienter i Danmark således diagnosticeret med den dødelige og uhelbredelige sygdom hvert eneste år. 

Som det er lige nu, er der desværre ingen kur mod hverken Alzheimers eller andre former for demens, men ifølge Unilad så kan en ny og billig test måske bane vejen for tidligere diagnosticering og dermed bedre behandling. 

Ifølge en pressemeddelelse om forsøget med testen, som er udgivet i den videnskabelige journal Neurology, så blev testen skabt af forskere på Washington University School of Medicine i den amerikanske by St. Louis. 

Testen skal fortsat afprøves og undersøges, men i pressemeddelelsen kan man læse, at den ifølge et forsøg med næsten 500 deltagere fra tre forskellige kontinenter har vist sig at være "meget præcis."

Testen er en så simpel ting som en blodprøve, og i forsøget fik 465 personer fra henholdsvis USA, Sverige og Australien, som allerede er deltagere i Alzheimers studier i USA, taget deres blodprøve og fik den undersøgt. 

"Ved Alzheimers sygdom aflejres amyloide plaques i mellemrummet mellem hjernens nerveceller," står der på NVD's hjemmeside om Alzheimers sygdom, og en talsperson fra universitetet har ligeledes udtalt, at  "blodprøven vurderer om amyloid plaques er begyndt at blive aflejret i hjernebasen [...]."

Disse blodprøver viste efterfølgende, at 46 af deltagerne havde Alzheimers sygdom, og at 203 af dem havde milde kognitive forringelser, som kan være et tidligt symptom på Alzheimers. 

Normalt ville det have været nødvendigt med dyre og besværlige hjernescanninger og rygmarvsprøver for at undersøge aflejringen af amyloid plaques, men studiet antyder altså, at blodprøver måske kan erstatte de dyre undersøgelser, som ifølge Unilad koster mellem 6500 og 52.000 kroner at udføre.

Til sammenligning koster det cirka 3.250 kroner at udføre og undersøge blodprøven. 

Samtidig er blodprøven også en hurtigere måde at opdage sygdommen på.

"En blodprøve for Alzheimers giver et stort indspark til Alzheimersforskning og diagnosticering, [og] skærer drastisk ned på tiden og omkostningerne [...]. I takt med at ny medicin bliver tilgængelig, så kan en blodprøve afgøre, hvem der måske med fordel kan modtage behandling, endda også dem i meget tidligere stadier af sygdommen," har studiets ledende forfatter, Randall J. Bateman, udtalt.

Han fortsatte: "Vores studie viser, at blodprøverne giver en robust mulighed for at opdage amyloid plaques i forbindelse med Alzheimers sygdom, selv ved patienter, som endnu ikke oplever kognitive udfordringer."

Bateman har yderligere forklaret, at den nye form for blodprøve potentielt set kan opdage sygdommen, før den rammer, og dermed måske redde folk fra et liv plaget af Alzheimers i takt med, at der kommer nyt medicin på området.

Der skal dog fortsat laves flere undersøgelser, før man kan konkludere noget.