Nu kan du risikofrit ryge en joint på ferien: Nyt land tillader rygning af cannabis

Generelle nyheder

13/06/2022

Skrevet af Redaktionen

De fleste forbinder Holland med coffee-shops og bønnerygning. Mange turister valfarter til den hollandske hovedstad for at få sig en joint. Nu begynder andre steder også at lukke op for mulighederne for at ryge cannabis. Men man skal nu stadig passe på.

I torsdags vedtog det thailandske parlament nemlig, at man kan dyrke cannabis til eget forbrug.

Dermed bliver Thailand det første asiatiske land, der tillader dyrkning og besiddelse af cannabis. Det bliver derfor i praksis risikofrit at ryge sig en joint, hvis man er på ferie i Thailand.

“Regeringen siger, at den tillader besiddelse af cannabis af medicinske årsager. Men reelt er det jo, fordi man kan ryge det. Nu kan jeg åbent sige, at jeg ryger cannabis. Tidligere var jeg nødt til at holde det skjult, fordi cannabis blev anset for at være på linje med narko,” siger en kunde på en café, 24-årige Rittipong Bakchul, til det amerikanske nyhedsbureau AP.

Der er dog visse usikkerheder i loven, og da loven er ny, så er der stadig ikke præcedens for, hvorledes loven vil blive ført ud i praksis.

Ifølge loven står der, at man må besidde cannabis til eget forbrug. Men hvor meget er det så?

“På det punkt er loven uklar. Og der står heller ikke noget om i loven, hvor meget man må indtage, førend man for eksempel ikke kan føre bil i påvirket tilstand. Det kan være nogle fejl fra regeringens side, fordi de ville skynde sig med at gennemføre loven, fordi den er populær. Men det kan give nogle problemer i forhold til retsvæsenet for brugerne,” siger professor Sarana Sommano fra universitet i byen Chiang Mai til AP.

Det er stdig forbudt at sælge cannabis til andre. Der vil blive indført regler i Thailand, der skal præcisere hvordan og hvem der fremover kan og må sælge cannabis.

Det er aldrig uden risiko at ryge cannabis. Det kan i de værste tilfælde føre til psykoser, der kan ende som sindssygdomme som paranoid skizofreni.

Alligevel er cannabis ofte brugt i flere forskellige sammenhænge. F.eks. bruges det medicinsk til at lindre visse sygdomme. Det er nemlig ikke fysisk vanedannende, ligesom f.eks. alkohol eller andre former for narkotia. Brugen af cannabis kan dog være psykisk vanedannende. I Danmark er det tilladt at bruge cannabis til medicinske formål.

Cannabis ophober sig i kroppen i længere tid end for eksempel alkohol, hvilket kan påvirke evnen til at føre bil på forsvarlig vis.

Foruden Thailand er brug af cannabis til eget forbrug lovligt i Canada, Sydafrika, Georgien, Malta, Mexico, Uruguay og visse amerikanske stater. I Holland er brug af cannabis tilladt i dertil indrettede coffee-shops.

I en lang række lande er brugen af cannabis i princippet ulovlig – men tolereret.