Næsten ingen optages på Mette Frederiksens uddannelse: Alligevel er afgørende dokumenter om hendes ulovlig optagelse forsvundet

Generelle nyheder

24/10/22 | 16:30

Skrevet af Redaktionen

Når der almindeligvis kun optages 1-2 på en uddannelse om året, skulle man måske tro, at universitetet havde fuldstændigt styr på, hvordan optagelserne skete. Men på forunderlig vis har det ikke været tilfældet i forhold til Mette Frederiksen, efter statsministeren blev optaget i strid med reglerne.

Optagelser på universitetsstudier sker normalt via Den Koordinerede Tilmelding.

Derved sikres ens vilkår for alle ansøgere, fordi optagelserne sker uden skelen til identifikationsoplysninger som navne og eventuelle personlige forbindelser til beslutningstagerne.

Men en væsentlig undtagelse er masteruddannelserne, som udbydes af de danske universiteter. Det skyldes at der ikke er tale om fuldtidsstudier som eksempelvis en kandidatgrad i sociologi, men i stedet efteruddannelse. Derfor er det universiteterne selv, der bestemmer hvem der skal optages – hvis ellers forudsætningerne er opfyldte.

Fordi masteruddannelser har karakter af efteruddannelse, er der også et krav om egenbetaling. For nogle uddannelser som MBA-studier, kan den komme op i nærheden af 350.000 kroner. Omvendt med eksempelvis masteruddannelsen i Afrika-studier, som Mette Frederiksen afsluttede i 2009. Her slipper de studerende med en egenbetaling på omkring 20.000 kroner, hvilket er den absolut laveste for masteruddannelser.

På trods af den lave egenbetaling er der ifølge Teologisk Institut på Københavns Universitet, som Afrika-studierne hører under, kun 1-2 studerende der optages om året. Derfor skulle man måske også tro, at der ville være fuldstændigt styr på, hvem der var blevet optaget og hvordan forløbet i det hele taget havde været. Men ifølge Journalista.dk har dette på en meget markant måde, ikke været tilfældet for optagelsen af Mette Frederiksen.

For ifølge gravermediet har Københavns Universitet nemlig mistet vigtige dokumenter i forhold til, hvordan Mette Frederiksen blev optaget på masteruddannelsen i Afrika-studier.

Det uden at kunne komme med en forklaring på, hvordan det er sket.

Læs meget mere om alle de dokumenter, der er forsvundet i bogen 'LEV METTE'