Mulighederne undersøges: Vil indføre kønsneutrale omklædningsrum i denne kommune

Generelle nyheder

27/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvad synes du om den idé?

For nogle er det et praktisk sted, hvor man kan få sig et bad og skifte tøj, efter en omgang hård træning eller badminton.

For andre kan det være et ord, som kan fremkalde angst over tanken om at skulle være nøgen i nærheden af fremmede eller bekendte.

Ja, omklædningsrummene har været en del af dansk foreningsliv i mange år, ligesom vi alle har forholdt os til dem efter idrætsundervisningen i folkeskolen.

Ikke meget har ændret sig ved de famøse rum, men nu kan der være en markant ændring på vej i Frederiksberg Kommune.

For at have et omklædningsrum for mænd og et omklædningsrum for kvinder er et problem, mener Enhedslisten, SF og Det Radikale Venstre.

Faktisk så stort et problem, at partierne foreslår, at der skal bygges kønsneutrale omklædningsrum, når der i fremtiden skal bygges nye idrætsfaciliteter i kommunen.

Desuden ønsker partierne også at se på, om der kan etableres kønsneutral omklædning i de faciliteter, der allerede eksisterer.

"Vi lever i en tid, hvor flere og flere mennesker ikke forholder sig binært til køn. De mennesker, der ikke ser sig som hverken mand eller kvinde, skal også have et sted at klæde om," siger Anja Lundtoft (Ø) til TV 2 Kosmopol.

Sundt eller spild af penge?

Direktør for Frederiksberg Idræt, der repræsenterer over 19.000 medlemmer, Søren Burchall fortæller til mediet, at man af og til får henvendelser fra medlemmer, der ikke har det godt med at være i de klassiske, kønsopdelte omklædningsrum.

Det er særligt børn, der ønsker at kunne klæde om for sig selv.

Han er imidlertid skeptisk i forhold til idéen om kønsneutrale omklædningsrum, simpelthen fordi han mener, at efterspørgslen er for lille til, at det står mål med omkostningerne,

Der er endnu ikke lavet beregninger på, hvad det vil koste at etablere de nye omklædningsrum. Anja Lundtoft forklarer dog, at tanken ikke er, at der skal laves en masse store kønsneutrale omklædningsrum, men at det nærmere skal være nogle mindre, private rum.

Spørgsmålet er, hvilken effekt forslaget vil have på vores kropssyn. Søren Burchall mener nemlig, at det er sundt for os at klæde om sammen, så vi kan se hinanden, som naturen har skabt os.

Han er bange for, at det vil føre til, at vi mister opfattelsen af den naturlige krop, hvis afskærmede omklædningsrum blvier introduceret.

Modsat mener Anja Lundtoft, at det er på tide at indse, at vi er blevet mere blufærdige, end vi for eksempel var i 70'erne, og at det vigtigste er, at alle har mulighed for at deltage i idræts- og foreningslivet.