Mindre end 2 uger til: Nye bøder til disse danske bilister

Generelle nyheder

20/09/2023

Arkivbillede. Foto: Presse-fotos.dk
Arkivbillede. Foto: Presse-fotos.dk

Skrevet af J. Bøgen

Er du opmærksom på, at reglerne bliver ændret?

Næste søndag – altså fra og med 1. oktober 2023 – bliver det forbudt for visse bilister at køre rundt i København, Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg.

I hvert fald i dele af byerne.

Årsagen er, at reglerne i de respektive byer strammes, så det bliver direkte forbudt for dieselbiler uden partikelfiltre at køre rundt inden for byens såkaldte miljøzoner.

Det skriver onlingemediet Boosted.dk.

“Den nye regel skal sikre en renere og sundere luft og vil typisk gælde for dieseldrevne personbiler, der er indregistreret før 2011”, skriver Odense kommune på sin hjemmeside.

Lovændring fra sidste år

Grunden til, at kommunerne overhovedet har mulighed for på den måde at udelukke visse biler fra dele af byerne er en lovændring fra marts 2022.

Her vedtog Folketinget nemlig, at kommunerne fik lov til at stramme op på miljøzoner-reglerne.

Men hvad betyder det så helt konkret, når de nye regler træder i kraft d. 1. oktober?

Hvis man fra den dato kører rundt i en dieselbil uden partikelfilter og bevæger sig inden for miljøzonerne i de respektive byer, får man ganske enkelt en bøde på 1500 kroner.

Og inden, du nu begynder at spekulere i at tage chancen, fordi der nok ikke er så mange betjente til at håndhæve reglerne, så får du her en advarsel.

Der er nemlig sat kameraer op, som overvåger trafikken i disse zoner, og derfor får du altså en bøde helt automatisk, hvis du kører inden for zonegrænsen.

Ifølge Bilstatistik rammer de seneste stramninger af miljøzonereglerne over 77.000 biler med danske nummerplader på. Man kan dog eftermontere et partikelfilter i bilen, hvis man stadig vil have lov til at køre inden for miljøzonerne i de byer, der strammer reglerne.