Meget enkelt trick: Spar 1.494 kroner

Generelle nyheder

02/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

De rekordhøje elpriser giver danskerne store besparelser, hvis de lægger strømforbruget i de perioder, hvor strømmen er billigst. Nye tal fra august viser, at det i tre ud af fem dage i august var billigst at bruge strøm mellem kl. 13 og 16.

12,67 kroner. Så meget kostede det at sætte en 60 graders tøjvask over i en energimærke A vaskemaskine tirsdag d. 23. august i tidsrummet 19:00 – 20:00. Satte man i stedet samme type vask over søndag d. 20. august mellem 13:00 og 14:00 var prisen kun 5,49 kr. Det lyder måske ikke af en kæmpe besparelse, men ganger man beløbet med de fire tøjvaske, som en gennemsnitlig dansk familie sætter over ugentligt, bliver det til en årlig besparelse på 1.494 kr.

Og det er kun for tøjvasken. Skal man også lade elbilen op og sætte opvaskemaskinen over, kan der være tusindvis af kroner at spare ved at flytte sit forbrug til de tidspunkter af døgnet, hvor prisen på el er lavere.

”August tegner pt. til at blive den dyreste måned nogensinde for de danske elkunder. Selvom det på ingen måde dækker den merudgift, der rammer rigtig mange danskere i øjeblikket, betyder de høje priser også, at der er rekordstore besparelser at hente, hvis man lægger sit elforbrug i de perioder af døgnet, hvor prisen er lavest,” siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.dk.

Strømmen i august var billigst mellem 13:00 – 16:00 i dagtimerne

Og hvornår er prisen på strøm så lavest? I tre ud af fem dage har det indtil nu i august været billigst at købe strømmen mellem kl.13:00 og 16:00. Mens det i fire ud af fem dage været dyrest at købe strømmen mellem kl. 19:00 og 21:00.

Kun to ud af fem dage har strømmen været billigst i nattetimerne mellem kl. 03:00 og 04:00.

”Mange tror, at det altid er om natten, man får de mest favorable priser, men er der f.eks. meget vind og sol den pågældende dag, kan det også være midt på dagen, at der er flest penge at spare. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med prisen, hvis man vil være sikker på at spare penge,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Vil man udnytte elprisens døgnrytme, kræver det, at man har en dynamisk elpriskontrakt med sit elselskab.

Nye sensommerspareråd

Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi. Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem på SparEnergi.dk.

”Vi oplever lige nu, at rigtig mange besøger SparEnergi.dk. Det indikerer, at flere og flere danskere interesserer sig for, hvornår det er mest favorabelt at bruge strømmen,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Det er ikke kun pengepungen, der får glæde et mere fleksibelt elforbrug. Det samme gør klimaet.

”Som tommelfingerregel er den billigste strøm også den grønneste strøm, da det typisk er de timer, hvor vinden blæser eller solen skinner. Omvendt er strømmen typisk dyrest, når der også bruges gas til at producere strømmen. Så når vi flytter forbruget til tidspunkter, hvor strømmen er billigere, er det både til gavn for pengepungen og klimaet.”

At bruge strømmen når den er billigst, er blot ét af fem sæsonaktuelle spareråd, som Energistyrelsen har udarbejdet, og som man her og nu kan følge for at reducere energiforbruget:

Brug strømmen, når den er billigst

Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi. Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem på SparEnergi.dk.

Vask ved lavere temperaturer

Der er meget at hente økonomisk, hvis du sætter temperaturen ned, når du vasker tøj. Du kan eksempelvis spare over halvdelen af strømforbruget ved at vaske tøjet på 20 °C i stedet for på 40 °C.

Fyld maskinen op

Når opvaskemaskinen fyldes op, kører den færre ture – og det kan mærkes på din elregning. Faktisk kan du spare flere hundrede kroner om året, hvis det bliver fast rutine at fylde maskine helt op, inden du sætter den i gang. Og vil du spare endnu mere, kan du også skrue ned for temperaturen.

Tag kortere varme bade

Gør dine varme bade kortere. Hvis du korter 5 af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan du spare op mod 5.000 kr. om året.

Forbered din bolig til varmesæsonen

Selv mindre energioptimerende tiltag kan medføre store besparelser på varmeregningen – det behøver ikke at være stort og omfattende. For eksempel er der meget at hente ved at tætne små huller og sprækker i hjemmet og ved at gøre varmeanlægget klar til vinter.