Medie: Coca-Cola producerer kokain for 13 milliarder kroner hvert år

Generelle nyheder

04/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det lyder som en forsinket aprilsnar, men når du læser forklaringen, forstår du, hvorfor det giver mening.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Coca-Cola producerer for mere end 13 milliarder kroner ren kokain hvert år og sælger det til en af ​​verdens største opioidproducenter i en hemmelighedsfuld aftale med den amerikanske regering, der for nylig er blevet fornyet.

Det skriver den New Zealandske avis NZ Herald.

Smagen bag den ikoniske Coca-Cola-drik er afhængig af kokablade, hvis forarbejdning resulterer i ren kokain. Den forarbejdning udføres af et lille kemisk anlæg, der drives af Stepan Company, som har en eksklusiv licens til at importere kokablade til USA på vegne af mammut-sodavandsfirmaet.

På det beskedne anlæg, som er gemt væk i et roligt kvarter i New Jersey, bruges kokablade til at producere en 'afkokainiseret' ingrediens, der går i den berømte drink.

Kokainbiproduktet sælges derefter til den største opioidproducent i USA, Mallinckrodt, som markedsfører det som et bedøvende middel og aktuelt bedøvelsesmiddel til tandlæger.

Tidligere i år fornyede Stepan Company sin tilladelse til at importere det ellers ulovlige stof, og fastholdt dermed sin position som det eneste amerikanske firma, der havde tilladelse til at gøre det, skriver Daily Mail.

500 tons blade hvert år i 1980'erne

Det er stadig uklart, præcis hvor meget coca virksomheden importerer, men i 1980'erne rapporterede New York Times, at mængden var mere end 500 tons blade hvert år.

Den mængde anslås at producere omkring to millioner gram kokain, rapporterede publikationen. I dag, ifølge farmaceutiske oversigter online, er det omkring 13,6 milliarder kroner.

Coca-blade har været en afgørende ingrediens i Coca-Cola - og er faktisk dens navnebror - siden slutningen af ​​1800-tallet, hvor drikken blev markedsført som en kokainbaseret hostesaft.

Et par årtier senere kom indførte USA en række love og regler, der skulle slå ned på narkotikabrug og -handel. Blandt de nye regler var et forbud mod import af coca-planter.

Selvom Coca-Cola Company, i dag til en værdi på mere end 1,8 billioner kroner, holdt op med at bruge kokain i sin ikoniske drik for mange år siden, lykkedes det virksomheden at undslippe importforbuddet.

Artikel 27 i FN's fælles konvention fra 1961 om narkotiske stoffer, som pålagde streng kontrol med dyrkningen af ​​kokabusken, gjorde en interessant præcis undtagelse.

Parterne kan tillade brug af kokablade til fremstilling af et aromastof, som ikke må indeholde alkaloider, og kan i det omfang, det er nødvendigt for en sådan anvendelse, tillade produktion, import, eksport, handel med og besiddelse af sådanne blade, lyder bestemmelsen.