Markant udvikling i tørkeindekset: Landet er splittet i to

Generelle nyheder

27/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Weekendens regn har haft stor indvirkning på nogle dele af landet.

Nogle dele af landet fik en ekstraordinært våd afslutning på uge 21, da der blev registreret skybrud flere steder.

Men det er værd at bide mærke i den detalje, at det var nogle dele af landet. Andre danskere slap nemlig i store træk for regn, og det kan tydeligt aflæses i tørkeindekset efter de sidste dages regnskyld.

For hvor tørkeindekset for landet generelt lå på 7,5 efter onsdag d. 22. maj, røg det helt ned på 6,4 torsdag d. 23. maj, og efter en lille stigning er indekset igen nede på 6,5 for søndag d. 26. maj.

Det lyder jo umiddelbart, som om Skt. Hans er noget tættere på at blive til noget i år, men kigger man på de regionale forskelle, er det en anden sag.

Sjælland tørster, Fyn drukner

I det østlige Danmark er der nemlig ikke faldet særligt meget regn, og det betyder, at tørkeindekset for kommuner som Vallensbæk og København stadig er helt oppe på henholdsvis 8,7 og 8,9, altså tæt på "høj risiko for tørke".

Helt anderledes ser det ud på Fyn og i store dele af Jylland. Særligt i Nordfyns Kommune, hvor man er røget helt ned på 3,9 på tørkeindekset.

Så selvom de forgangne dages noget ustadige vejr altså har bragt tørkeindekset markant ned på nationalt plan, gemmer der sig store regionale forskelle, så det er ikke til at sige, om der kan risikere at komme regionale afbrændingsforbud til Skt. Hans.