Randers Sportsfisker Klub aflyser sin traditionsrige aborrekonkurrence.
Det oplyser klubben i en pressemeddelelse.
Konkurrencen har ellers været en fast begivenhed ved Gudenåen og Randers Fjors, men de seneste to år har konkurrencen været så udfordret, at man ikke har kunnet uddele halvdelen af de 13 præmier.
Der har simpelthen ikke været nok fangster, og det er noget af det samme, der er årsagen til årets aflysning:
Der er ganske enkelt ingen fisk at fange.
Er blevet ædt af skarver
I pressemeddelelsen skriver Randers Sportsfisker Klub:
I næsten alle årerne har man kunne beundre den gode stamme af aborrer, som der fandtes i området. Det var en særlig bestand af brakvandsaborrer, der bliver klækket oppe i Gudenåen og vandrer ud i inderfjorden og tager for sig af de mange føde-emner og af og til stikker snuden op i Gudenåen igen. Fiskene vokser hurtigt og bliver større end de aborrer, der bliver i ferskvand.
Desværre er de gode tider forbi. Vi har i de senere år observeret et markant fald i både antallet og størrelsen af aborrer til konkurrencen. Faktisk har vi de sidste to år ikke engang kunnet uddele halvdelen af de 13 præmier på grund af mangel på fangster. Lokale fiskere rapporterer da også om en total mangel på store aborrer, og det afspejler sig nu tydeligt, da lystfiskere nu næsten er helt fraværende langs havnekajen og åen.
Butikkerne, der sælger fiskegrej, melder også om et fald i salget af udstyr til aborrefiskeri.
Nu er punktet nået hvor vi ikke længere kan forsvare at fiske efter en fisk, der stort ikke er til stede længere. Efter nøje overvejelse ser bestyrelsen i RSK sig derfor nødsaget til at aflyse årets konkurrence.
Den mest markante årsag til aborrens forsvinden er den store bestand af skarver, som har reduceret fiskebestandene drastisk. Ifølge forskningen fra DTU Aqua er det kombinationen af den store mængde skarver og den heraf faldende bestand af byttefisk, der har skabt den nuværende situation.
RSK erkender behovet for handling både fra os selv og fra myndighederne for at forbedre situationen. Vi planlægger handling på flere niveauer. Lokalt vil vi samarbejde med relevante parter for at opnå tilladelse til skarvforvaltning i området omkring Randers. Denne tilladelse skal implementeres gennem konkrete aftaler med lokale aktører om en effektiv, men skånsom indsats.