Kan det virkelig passe, at en borger skal opleve, at den samme lægekonsulent er ansat både i den styrelse, hvor en sag behandles, og samtidig i Retslægerådet, hvor sagen vurderes lægefagligt?
Svaret er et rungende nej, og det er netop blevet givet i Højesteret, hvor HK er gået fra at få afvist medicinsk årsagssammenhæng i den konkrete sag til at få medhold i årsagssammenhæng efter, at en lægekonsulent med dobbeltkasket er blevet erklæret inhabil.
Det glæder forbundsformand for HK, Anja C. Jensen:
"HK har løftet en historisk sag om inhabilitet i Retslægerådet. Det er ikke bare en sejr for vores enkelte medlem, der nu efter en saglig vurdering af sin sag får medhold – det er et stik, vi tager hjem for alle lønmodtagere, og som forhåbentlig bliver en garant for retssikkerhed i arbejdsskadesager, der i forvejen er tunge at løfte."
Vanvittigt vigtigt
Den praksis, som Retslægerådet har kørt efter, har givet en konstruktion, hvor læger ikke bare har skulle hælde fagfæller af brættet ved uenigheder - de har skulle gå i rette med nære kolleger.
Det gør dem ifølge dommen i Højesteret inhabile, og det kalder ifølge HK på, at rådet fra dommens dato ændrer praksis samt revurderer sager, hvor der er risiko for inhabilitet.
"Det her er så vanvittigt vigtigt! Det siger sig selv, at lægekonsulenter med dobbeltkasketter med det samme bør fjernes fra udtalelser på sager, som kollegaer ved myndigheden selv har behandlet i andre instanser. Og hvis Retslægerådet ikke selv handler på dette, så stiller vi gerne advokater til rådighed for at få peget på de af vores medlemmers sager, som vi mener bør genvurderes. Det her skal have konsekvenser øjeblikkeligt," siger Anja C. Jensen.
Forbundsformanden er ikke i tvivl om, at det har betydning, at store fagforeninger bider sig fast, når de får afvist sager:
"Det her viser meget tydeligt, hvad en etableret og fagligt stærk fagforening kan i forhold til at forfølge sager hele vejen rundt. Vi løber ikke kun efter de små, hurtige afgørelser. Vi udforsker alle hjørner og løfter også de principielle sager, der på sigt gør en langt større forskel for vores medlemmers arbejdsliv og økonomi."
Sagen kort
Først mente Retslægerådet ikke, at der var årsagssammenhæng mellem et medlems anerkendte arbejdsskade og de fysiske og psykiske følger det medførte. Problemet var bare, at en koordinerende lægekonsulent var ansat i både Ankestyrelsen, som sagen blev ført imod, og sidder som konsulent i Retslægerådet, hvor der bliver givet udtalelse om sagen. Efter at lægekonsulenten erklæres inhabil, får HK medhold i årsagssammenhængen.
Det betyder, at alle lægekonsulenter fra Ankestyrelsen og Ankenævn for Patienterstatning potentielt er inhabile. Da inhabilitet er en stærk ugyldighedsgrund, så betyder det at gamle afgørelser hvor lægekonsulenter har medvirket i Retslægerådet muligvis skal genoptages, eller bør genforelægges.
Sagen blev rejst ved domstolene af HK i 2022, og den 10. januar 2025 stadfæster Højesteret kendelsen fra Landsretten.