Halvdelen af danskerne er overvægtige: Fødevareindustrien har et medansvar

Generelle nyheder

27/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Producenter og butikker skal påtage sig ansvar nu

Siden slutningen af 1980’erne er andelen af danskere, der lever med overvægt steget fra 30 til 53 pct.

Det betyder, at flere end 3 millioner danskere i dag har overvægt. Hvis den bekymrende tendens fortsætter, vil 2 ud af 3 danskere have udviklet overvægt, når vi rammer 2045.

Og hvis vi vil vende udviklingen med den stigende overvægt, spiller fødevareindustrien en stor rolle.

Overvægtsproblemet skal løftes i fællesskab

Ifølge en ny spørgeskemaundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse foretaget af analyseinstituttet Epinion, mener 82 pct. af danskerne, at der burde gøres mere for at forebygge overvægt. 68 pct. placerer en del af ansvaret for at forebygge overvægt hos fødevareindustrien.

"Det er helt legitimt, at vi som borgere kræver, at producenter, detailhandel og food service ikke nøjes med blot at producere og distribuere det, vi spiser og drikker, men også påtager sig sin del af ansvaret for et sundere samfund. Overvægtsproblemet er så omfattende, at det skal løftes i fællesskab," siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse Peter Dalum.

Den markante stigning i antallet af danskere, der lever med overvægt, er godt hjulpet på vej af industriens overflødighedshorn af usunde fødevarer, der gør det svært at holde en sund vægt.

Det drejer sig eksempelvis om alt for store portioner, indretningen i supermarkeder, hvor usund mad, snacks og slik får topplacering. Reklamer der lokker 24/7, og fødevarer, der er proppet med fedt, salt og sukker, men ikke mætter særligt godt.

Overvægt er ikke noget, man vælger

De nye tal viser også, at 9 ud af 10 mener, at den enkelte har et ansvar for at flere og flere lever med overvægt.

Men man kan ikke bare ’lette rumpen og lukke munden’, for at undgå overvægt. Så enkelt er det ikke, fortæller Anne Tjønneland, der er forskningsleder og professor med speciale i kræftforebyggelse, i Kræftens Bekæmpelse. Hun forklarer:

"Overvægt er ikke noget, man vælger at få. Når flere og flere får overvægt, skyldes det et komplekst samspil mellem gener, vores livsstil og det omgivende samfund. Det er bekymrende, for overvægt er en stor udfordring for folkesundheden og øger risikoen for mindst 15 forskellige former for kræft."

Hvad er en sund vægt?

En sund vægt er den vægt, der giver den mindste risiko for at påvirke helbredet negativt. En sund vægt afspejler sig både i mængden og fordelingen af fedt i kroppen.

Begrebet ”overvægt” dækker over både moderat overvægt (BMI = 25 – 29,9) og svær overvægt (BMI over 30). I begge tilstande er der ophobet for meget fedt i kroppen, som kan give en større risiko for udvikling af en række sygdomme, herunder kræft, type-2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme.