Håbede på guld, det viste sig at være endnu bedre!

Generelle nyheder

03/12/22 | 06:00

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Australsk mand finder sten, håbede den indeholdte guld, det viste sig at være et sjældnere fund.

En australier ved navnet David Hole, har tilbage i 2015 være på en amateur guldgraver tur, i Maryborough Regional Park, tæt på Melbourn. Med sin trofaste metaldetektorer i hånden, gil David rundt og spejdede efter “guld”, da dette område tilbage i det 19th århundrede var et af Australien’s hotsports når vi snakker guldgravning. David fandt da også noget! Detektoren slog pludselig ud, og en stor, rødlig sten havde givet pote. Den lå en en gullig lerlagde, og dette plejer typisk at være guld der er skubbet fri.

Manden tog stenen med hjem, og prøvede herefter ihærdigt at åbne den, da David håbede den ville være fyldt med guld. Vinkelsliber, metalbord, stensav, og sågar syre blev brugt for at få stenen op. Da intet af det lykkedes, lagde han stenen på en hylde i værkstedet og slog den ud af hovedet for en tid. 

Et år gik, og David kunne ikke lade stenen ligge. Han fik en skulptur til at undersøge stenen nærmere, og her fik han at vide, at det ikke var guld han havde fundet, men en sjælden form for meteorit. Grunden til at David Hole ikke kunne penetrere overfladen af meteoriten var at den havde en super hærdet overflade, som meteoriter får, når de rammer jordens atmosfære, som får meteorieterne til at brænder op i atmosfæren, og hærder deres overflade. Stenen blev derefter sendt til “Melbourne Museum for Identifikation”, hvor en forsker (Henry)udtaler til “Channel 10 News” at efter 37 år’s arbejde på museet, er dette kun den anden meteorit der nogensinde er blevet sendt ind. Stenen vejede hele 17 kg, og blev dateret til at være 4.6 milliarder år gammel, og da et diamantbor blev fundet frem, skar man en tynd slice af meteorite, kunne man se at den havde et høj procentmæssig indhold af jern, der gør den til en klasse H5 meteorite. 

Kilde: ScienceAlert