Grannevø mindes: Jørn Riel gjorde det trygt at drømme

Generelle nyheder

20/08/2023

Foto: Privat
Foto: Privat

Skrevet af Kathrine Frich

Selvom han aldrig mødte sin granonkel var historierne fra farmoren nok til at inspirere Jesper.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Forfatter Jørn Riel er død i en alder af 92 år. Han gik bort den 18. august 2023 efter længere tids sygdom.

Manden var kendt for sine mange grønlands-historier. Inden sin død nåede han blandt andet, at modtage "De Gyldne Laurbær" i 1995, Drassows Legat i 1996 og Det Danske Akademis Store Pris i 2010.

Skulle bare have sagt ja tak

Nu mindes hans grandnevø, der også selv er forfatter, forholdet til en mand, han kendte, men aldrig mødte.

Jesper Riel har udgivet to bøger. Den ene en novellesamling og den anden en fantasybog, og til september er han aktuel med endnu en. Om forholdet til Jørn Riel fortæller han:

"Han var min farmors lillebror. Jeg mødte ham aldrig, men jeg var meget tæt med min farmor, som jeg også har dedikeret min næste bog til. Hun fortalte en masse om ham. Hun tilbød også en gang eller to, at vi ringede til ham sammen, men jeg turde ikke sige ja. På det tidspunkt anede jeg ikke, hvad jeg skulle sige eller snakke med ham om. Jeg ville gerne have nogle flere bøger på bagen først. Det er dumt ... jeg skulle jo bare have sagt ja tak."

Tilladt at drømme

Jesper, der udgiver Kuglens skygge den 16. september, har altid følt sig inspireret af sin granonkels bedrifter. 

"Han har inspireret mig ved, at han eksisterede. Han gjorde det mindre farligt at gå efter drømmen. Jeg har jo altid vidst, at vi havde en forfatter i familien, men det var først i en alder af 25 år, at jeg indså, hvor sejt det var. På en måde er vi jo alle sammen forfattere, men det er langt fra alle, der klarer det så godt, som Jørn gjorde. Jeg spurgte ofte ind til ham, når vi var på besøg hos min farmor, men begyndte først at læse hans bøger, da jeg selv var ved at have mit første manus færdig," fortæller Jesper og fortsætter:

"Jeg er ked af, at han er død, for nu får jeg aldrig muligheden for at møde ham. Selvom jeg ikke tror, vi ville tale om bøger. Vi ville nok tale mere om min farmor. Hende ved jeg, at vi kunne have snakket længe om."

Både en fordel og en ulempe

Jesper ville meget gerne have mødt manden bag de mange historier, men det var Jørn desværre for syg til.

"Jeg sendte en mail til ham, da jeg udgav min første roman. På det tidspunkt var min farmor død, så vi nåede aldrig at ringe til ham sammen. Han var for syg til at svare, men jeg fik besked fra en af hans nærmeste om, at han var glad for at høre, at der var endnu en forfatter i familien. Jeg havde håbet på at snakke med ham, når han fik det bedre, men ville ikke presse på," fortæller Jesper Riel og fortsætter:

"Jeg har nok altid været lidt bekymret for, at andre ville dømme mig, hvis jeg nævnte det. At de ville tænke, at jeg brugte ham til at fremme mit eget forfatterskab. Og så har jeg altid været bekymret for, om jeg ville føle, at jeg havde klaret det selv, hvis jeg skulle stå på skuldrene af ham."