Forskere slår fast: Corona har givet teenagere varige skader på hjernen

Generelle nyheder

07/12/22 | 09:25

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Mange har snakket om, at teenagere har fået skader på hjernen efter corona. Men nu er det altså kommet frem, at teenageres hjerner har fået mén efter coronaen.

Hjernens aldringsproces accelererede

I en nylig undersøgelse lavet af forskere fra Stanford University og University of California, San Francisco, undersøgte de teenagers hjerner under corona og efter corona.

Og de er altså kommet frem til en overraskende konklusion, om hvor meget lockdownen har stresset særligt unges hjerner.

Under coronaen har teenagers hjerner udviklet sig på samme måde, som man også ser ved børn udsat for vold, omsorgssvigt og andre overgreb på børn.

Lidt teknisker fortæller de, at der er sket en udtynding af cortex og størrelsen af hippocampus og amygdala (frygtcenteret).

Det passer også sammen med de data, der ellers har været på området, hvor der blev rapporteret, at i 2020 steg depressionen og angst med mere end 25%.

Nu kan forskerne så konkludere, at skaden også fysisk kan ses på særlig teenageres hjerner.

Lavede 81 hjernescanninger af teenagere

Holdet bag undersøgelsen scannede 81 teenageres hjerner før pandemien (mellem november 2016 og 2019). Derefter scannede de hjernerne under pandemien (mellem oktober 2020 og marts 2022).

Det viste, at teenagernes hjerner accelerede under coronatiden. De fandt frem til, at teenagers hjerner under et år af lockdownen havde fået, hvad der svarer til 3 års aldring.

Ved ikke, om ændringerne er varige

Forskerne ved dog ikke, om ændringerne i teenagernes hjerner vil forblive på den måde eller deres kronologiske alder vil indhente deres hjerners alder.

Uanset hvilket et resultat, de finder, så kan de konkludere, at teenagerne vil give dårligere forudsætninger senere i livet til at modstå begivenheder, der udløser stress.

Det gør også, at forskerne stadig vil følge alle de unge mennesker, mens de vokser op, da det kan fortælle dem om, hvordan det kommer til at gå med dem på sigt.