Forskere kæmper for nedbringelse af CO2: Flyver selv jorden rundt på skatteydernes regning

Generelle nyheder

10/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Samtidig med at forskere blokerer ministerier for at skabe opmærksomhed om CO2-udledning, er de selv storforbrugere af lige netop CO2 under mange lange flyvninger.

Sidste år i oktober var der fyldt godt op med forskere foran Klimaministeriet i København. Det i forbindelse med en aktion fra den kontroversielle miljøorganisation Extinction Rebellion, som samtidig blokerede en række veje i den centrale del af København.

Den akademiske forklaring på hvorfor blokaden af gaderne var nødvendig, stod XR Scientists for. En gruppe af forskere med forbindelse til Extinction Rebellion, hvor fra kravene blandt andet lød at der af hensyn til planetens fremtid, skulle ske afgørende nedbringelse af CO2-udledninger.

Men som Bjørknæs.dk nu kan afsløre har flere af de deltagende forskere i demonstrationen foran Klimaministeriet, selv gjort stort brug af mange og lange flyrejser – selv om det netop var, hvad forskerne advarede imod.

Det drejer sig blandt andet om Lars Tønder, der til dagligt arbejder som professor ved Københavns Universitets Institut for Statskundskab. Således viser aktindsigter udleveret til gravermediet, at han på skatteydernes regning indenfor de seneste år eksempelvis har deltaget i flere konferencer i USA.

Dermed fulgte han i de rejsemæssige fodspor af Michael Krabbe Borregaard, der har rang af lektor ved Center for Macroecology, Evolution and Climate ligeledes på Københavns Universitet. Alene i 2019 rejste lektoren omkring 46.000 kilometer, efter at han lagde vejen forbi Málaga, Düsseldorf, Mauritius og Ecuador.

Ingen af de to forskere har overfor Bjørknæs.dk ønsket at forklare, hvorfor de på den ene side kræver afgørende nedbringelse af CO2-udledningerne, mens de selv er faste gæster på langdistancefly.