Nye studier viser, at en række livsstilsvalg kan være nøglen til en sundere hjerne. Få overblik over de 12 skjulte risikofaktorer – og de fire, der især rammer danskerne.
Lige nu læser andre
Demens er en af de sygdomme, mange frygter mest med alderen. Og selvom vi endnu ikke har knækket koden helt, viser ny forskning, at vi i visse tilfælde faktisk kan påvirke risikoen for at udvikle sygdommen.
Forskning giver håb
En gruppe hollandske forskere har udviklet et indeks, der viser, hvor stort forebyggelsespotentialet er hos den enkelte. Det bygger på 12 risikofaktorer med solid videnskabelig opbakning – og det interessante er, at en stor del af dem kan påvirkes gennem livsstil.
Det handler ikke om mirakelkure eller hurtige løsninger. Til gengæld kan små ændringer i hverdagen gøre en reel forskel på lang sigt.
Skriver alzheimer.dk.
Læs også
De 12 faktorer du skal kende
Blandt risikofaktorerne er velkendte syndere som rygning, fysisk inaktivitet, alkohol og usund kost. Men også mentale og fysiske tilstande som depression, diabetes og forhøjet blodtryk spiller ind.
Mental stimulation – altså det at udfordre hjernen gennem læring og problemløsning – fremhæves som en vigtig faktor. Det samme gør høretab, som ifølge ny dansk forskning er en undervurderet risikofaktor.
Fire faktorer er særligt vigtige i Danmark
Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens stammer op mod to tredjedele af det danske forebyggelsespotentiale fra blot fire områder: Fysisk inaktivitet, høretab, forhøjet blodtryk og svær overvægt. Her ligger altså et stort uudnyttet sundhedspotentiale.
Små ændringer, stor effekt
Selvom ingen endnu kan garantere, at man undgår demens, er der meget at vinde ved at tage ansvar for egen sundhed. Selv en mindre forsinkelse af debuttidspunktet vil kunne gøre en mærkbar forskel – både for den enkelte og for samfundet.
Forebyggelse er med andre ord det stærkeste våben, vi har i dag. Jo tidligere man sætter ind, jo større chance er der for at bevare en sund og skarp hjerne langt op i alderen.