Løb, yoga eller padeltennis? Nye indsigter viser, at visse motionsformer booster din mentale sundhed mere end andre – især hvis du træner på det rette sted og i det rette tempo.
Lige nu læser andre
Motion er godt for kroppen – det ved de fleste. Men fysisk aktivitet kan i lige så høj grad være nøglen til bedre mental sundhed.
Flere studier har vist, at regelmæssig motion kan forebygge mentale lidelser som depression og angst. Spørgsmålet er blot, om visse motionsformer er mere effektive end andre, når det handler om at få det bedre i hovedet, skriver mediet videnskab.
Ifølge idrætspsykolog Stefano De Dominicis fra Københavns Universitet er svaret både ja og nej. Groft sagt kan motion opdeles i to typer: den ene, hvor man bevæger sig fra A til B, som løb og cykling.
Den anden, hvor tekniske og motoriske færdigheder er i fokus, som styrketræning, boldspil og racketsport.
Læs også
Mindfulness og mental træning
De motionsformer, der indebærer rytmisk bevægelse, giver en meditativ effekt og hjælper med at reducere stress. Her bliver hjernen næsten sat i en form for aktiv hviletilstand, og mange oplever en følelse af ro og mental klarhed.
Omvendt har motionsformer, der kræver koordinering og læring, en anden type effekt. Når man lærer en ny fysisk færdighed, som for eksempel at spille tennis, opbygger hjernen nye forbindelser.
Det styrker kognition og kan være med til at holde hjernen skarp og modstandsdygtig.
Den bedste tilgang er derfor en kombination af de to, vurderer Stefano De Dominicis.
Naturen forstærker effekten
Ud over selve motionsformen spiller omgivelserne også en væsentlig rolle. Det er langt bedre for den mentale sundhed at bevæge sig udendørs, især i grønne omgivelser, frem for at træne indendørs.
Naturens visuelle indtryk stimulerer hjernen og bidrager til øget fokus og kreativitet – noget, mange løbere kender som “runners high”.
Regelmæssighed og balance
Ifølge Stefano De Dominicis skal man ikke nødvendigvis træne hårdt – men regelmæssigt og med en passende udfordring.
Træner man 3-4 gange om ugen og finder en god balance, rammer man det såkaldte “sweet spot”, hvor motivation og nydelse mødes. Her øges chancen for, at motionen bliver en naturlig del af ens identitet.