Hver femte der har fået diagnosticeret kræft er overdiagnosticeret.
Det skriver Videnskab.dk
Det er John Brandt Brodersen, der er speciallæge i almen medicin, ph.d. og professor på Center for Almen Medicin ved Københavns Universitet og i Region Sjælland, der sammen med antropolog Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, ph.d. og lektor på Institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet, har skrevet bogen ‘Snart er vi alle patienter – Overdiagnostik i medicinske og sundhedsfaglige perspektiver’.
Kræft overdiagnosticeres
I den peger de flere områder der lider af overdiagnosticering og et af dem er kræft.
Det er lige omkring hver femte patient, som får en kræftdiagnose, der er overdiagnosticeret. Og det er et problem ifølge forfatterne. Vore krop kan nemlig indeholde kræftceller, som vi aldrig får hverken symptomer eller dør af.
"Hvis jeg undersøger dig grundigt nok, kan jeg finde kræftceller i din krop, stille en diagnose og tilbyde dig behandling, som kan bestå af kirurgi, stråling og kemoterapi," siger bogens ene forfatter, John Brandt Brodersen, til Videnskab.dk.
Glemmer psykologiske følger
Hvert år er der alligevel mange mennesker, der får en kræftdiagnose, der aldrig ville blive farlig for patienten, lyder det ifølge John Brandt Brodersen.
En af de problematikker bogen peger på, er alle de mentale ting ved at have en diagnose og skulle leve med en behandling man ikke skulle have.
"Jeg giver dig altså en diagnose og en behandling, du aldrig skulle have haft. Begge dele er skadeligt," mener John Brandt Brodersen.
Han mener at tidlig diagnosticering og screening af prostatakræft kun er til skade.
Derudover peger han på at vi mangler evidens for hvorvidt diagnostik af skjoldbruskirtelkræft, modermærkekræft og nyrekræft er gavnligt.
"Der er evidens af svingende kvalitet for, at man kan nedsætte dødelighed af brystkræft ved at mammografi-screene, men hvis man alene ser evidensen af høj kvalitet, så forsvinder denne gavnlige effekt," siger John Brandt Brodersen.
Det skal mindskes
John Brandt Brodersen påpeger at en kræftdiagnose kan føre til depression og tidlig pensionering. Og det er ikke det eneste. Det at leve med en kræftdiagnose kan ifølge John Brandt Brodersen nedsætte livskvaliteten og øge selvmordsraten.
"Vi ved, at behandlingen, vi giver til patienter med en kræftdiagnose, kan have alvorlige senfølger. Og der er faktisk også patienter, der dør af den behandling, vi giver. Overdiagnostik er aldrig gavnligt, kun skadeligt. Så det skal undgås eller mindskes," mener han.