Forskere advarer: Dødelig virus fra aber kommer til at smitte mennesker

Sundhed

08/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Sygdommen har træk fra Covid, men minder om HIV og Ebola.

En dødelig virus hos aber med ebola-lignende symptomer er "klar til at sprede sig" til mennesker.

Det skriver the Mirror

Sygdommen udgør en trussel om en pandemi, advarer videnskabsmænd.

Det er et team fra University of Colorado Boulder, der nøje holder øje med simian hæmoragisk febervirus (SHFV).

Og nu går holdet altså ud og appellerer til årvågenhed, da situationen har paralleller til HIV, som opstod i afrikanske aber.

Dyrevirussen har angiveligt fundet ud af, hvordan man får adgang til menneskelige celler, formerer sig selv og undgår væsentlige immun-mekanismer, som vi er afhængige af for at forsvare sig mod en animalsk virus.

En usædvanlig virus

Seniorforfatter Sara Sawyer, professor i molekylær, cellulær og udviklingsbiologi ved CU Boulder sagde, at denne virus' evner er usædvanlige.

Hun sagde:

"Denne dyrevirus har fundet ud af, hvordan man får adgang til menneskelige celler, formerer sig selv og undslipper nogle af de vigtige immun-mekanismer, som normalt beskytter os mod en dyrevirus. Det er ret sjældent. Vi burde være opmærksomme på det."

I løbet af de sidste par årtier er det blevet mere almindeligt, at dyrevirus hopper til mennesker, hvilket skaber ødelæggelse af immunsystemet, der ikke har erfaring med at beskytte sig selv mod nye vira.

Det var blandt andet det, der skete med den virus, der forårsagede Covid.

Minder om HIV

Undersøgelsen fra University of Colorado har set på arteri-vira og deres indvirkning på chimpanser, som er blevet undersøgt indtil videre.

De fokuserede på simian hæmoragisk febervirus (SHFV), ansvarlig for dødelige udbrud i makak-kolonier siden 1960'erne. Det forårsager en dødelig ebola-lignende virussygdom.

Professor Sawyers arbejde fandt, at et molekyle kaldet CD163 spiller en vigtig rolle i simian arterivirus' biologi, hvilket gør det muligt for det at invadere og inficere målceller.

Ved hjælp af laboratorieeksperimenter opdagede de, at virussen var usædvanligt dygtig til at låse sig fast på den menneskelige version af CD163 for at komme ind i menneskelige celler og hurtigt lave kopier af sig selv.

Ligesom human immundefektvirus (HIV) og simian immundefekt virus (SIV), der kom før det, ser abernes arteri-virus ud til at angribe immunceller for at deaktivere vigtige forsvarsmekanismer og tage langsigtet kontrol i kroppen.