Danske forskere advarer: Denne type slik kan være farlig

Generelle nyheder

12/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

En undersøgelse af 219 produkter viser højt indhold af farligt stof

Danskerne er vilde med slik, men en af de sliktyper der virkelig er eksploderet de seneste år er lakrids. 

Man kan få lakrids-te, lakrids-mandler, lakrids-is og meget mere. Man kan sågar købe lakridspulver, som man selv kan bruge i madlavningen derhjemme. 

Men nu advarer et nyt studie om slikket. 

Det skriver Videnskab.dk

Farligt stof og manglende advarsler

I det nyt studie har danske forskere analyseret 219 forskellige lakridsprodukter på det danske marked. Det gør studiet til det største i verden og forskerne bag advarer nu om, at der i flere af produkterne er et højt indhold af stoffet glycyrrhizin-syre. 

Det stof kan være sundhedsskadeligt i for store mængder. 

"Vi blev overraskede over, at man for mange produkters vedkommende ikke skal spise mere end 4-5 gram lakrids for at få så meget glycyrrhizin-syre, at man overskrider EU’s grænseværdi," siger Nicolai Zederkopff Ballin, som er kemiker ved Fødevarestyrelsen og førsteforfatter på det nye studie.

Et andet stort problem som studiet afdækkede var manglende advarsler. 10% af de undersøgte produkter havde ikke advarsler om det høje indhold af glycyrrhizin-syre. 

Produkterne skal ellers mærkes ifølge loven. Og det er ikke meget der skal spises før man overstiger grænseværdierne. 

En halv kop lakrids-te er nok

Ifølge studiet skulle man kun spise eller drikke meget lidt af nogle af produkterne, før man kom over EUs grænseværdig på 100 milligram glycyrrhizin-syre om dagen. 

Et af de voldsomme eksempler var lakridte. Her kunne 83 milliliter, hvilket er mindre end en halv kop, være nok til at overskride grænseværdien af glycyrrhizin-syre. 

Det samme galt for nogle af lakridserne der blev undersøgt. Her var 4,3 gram lakrids, hvilket svare til 4-5 stykker, være nok til at overskride den anbefalede mængde af glycyrrhizin-syre. 

Er man til is, skal man også passe på. Her kan 59 gram lakrids-is være nok til at overskride de 100 milligram per dag. 

Kommer bag på lægen

Glycyrrhizin-syre er det naturlige sødestof, som findes i lakridsroden. Det er harmløst i små mænger, men et overforbrug kan føre til sundhedsproblemer 

"Det er især patienter med forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme, som skal være påpasselige med at spise lakrids. Det kan få blodtrykket til at stige og have andre uhensigtsmæssige effekter. Hvis man spiser lakrids i meget store mængder, kan det være direkte livsfarligt," siger Gunnar Gislason, som er forskningsleder ved Center for hjerte- og kredsløbssygdomme på Herlev og Gentofte Hospital.

Det kommer bag på ham, at det nye studie finder så høje indhold af glycyrrhizin-syre i flere helt almindelig lakridsprodukter, der findes i alle danske supermarkeder.

"Det er vigtigt, at der bliver sat fokus på, at et overforbrug af lakrids kan være farligt, for selvom det er velbeskrevet i litteraturen, er det ikke alle, som er klar over det. Heller ikke blandt læger og sundhedspersonale," siger Gunnar Gislason, som ikke har været en del af det nye studie.

43-årig indlagt på grund af lakrids

Og det er ikke bare for sjov. En 43-årig kvinde har mærket det på egen krop. 

Hun havde drukket lakrids-te hver dag i to måneder, og endte med at blive indlagt.  

Hendes sygdomsforløb blev beskrevet i Ugeskrift for Læger i 2021.

"Vi undersøgte samme type te, som hun havde drukket, og den havde et helt gennemsnitligt indhold af glycyrrhizin-syre – den lå midt i feltet blandt de forskellige typer lakrids-te, vi undersøgte. Men fordi hun havde hoste, drak hun meget af teen, og hun endte med at blive indlagt i en alvorlig tilstand af hypokaliæmi," siger Nicolai Zederkopff Ballin.

Hypokaliæmi betyder, at der er for lidt kalium i blodet. Det kan i nogle tilfælde være livstudende.