Folk vil hellere føde end blive stukket af denne giftige danske fisk

Generelle nyheder

15/08/2023

Foto: TikTok @louis2023b
Foto: TikTok @louis2023b

Skrevet af Emil B.

En strandgående har udsendt en advarsel efter at have opdaget en "farlig" fisk, der lurer i sandet.

Louis, fra Norfolk i Storb, gik langs stranden med sin kone og sit lille barn, da han opdagede glimtet af fiskeskæl langs kysten. Han fandt en lille smuttefisk begravet i sandet, placeret perfekt til, at en uskyldig strandgænger ved et uheld kunne træde på skabningen.

Louis samlede fisken op ved dens halefinne og tog den tilbage til havet, hvor fisken blev set gemt under en klump sand. Den engelske mand fortrød øjeblikkeligt at have samlet fisken op, så snart den begyndte at vride sig rundt.

"Hvorfor har jeg gjort dette? Se mig få udslæt i morgen," sagde han.

Han var oprindeligt ikke klar over skabningens sande natur og påstod, at han besad "held", og at han aldrig ville have samlet den op, hvis han havde vidst det.

Sådan undgår du den

Fisken ses ofte ved lavvande og har giftige pigge på sin rygfinne og gæller, der kan gennembore huden og frigive gift. Smuttefisken findes over hele Europa og i kystfarvande omkring Storbritannien.

De kan lide at grave sig ned i sandet og camouflere sig. Og selvom de ikke er dødelige i de fleste tilfælde, kan deres stik forårsage "ubærlig smerte", der kan sammenlignes med fødselssmerter.

Av, for den da

Den britiske hjemmeside British Sea Fishing giver en oversigt over, hvordan stikket føles, og hvor længe man kan forvente, at smerten varer. De fortæller: "Når smuttefiskens pigge har gennemboret huden, frigives giften. I starten vil den eneste smerte komme fra såret i kødet, men snart træder giften i kraft og forårsager smerte, der kan være uudholdelig."

Og de fortsætter: "I omkring to timer vil den del af kroppen, der er blevet stukket, blive rød, hævet og hæve op. Der kan også være ekstrem følelsesløshed, og i ekstreme tilfælde kan der endda være lokaliseret lammelse i en kort periode. Som regel begynder smerten at aftage efter nogle få timer og burde være væk inden for 12 til 24 timer. Yderligere komplikationer vil opstå, hvis pigge er brækket af og sidder i såret, da de måske skal fjernes, før smerten aftager."

Foretrækker fødsel fremfor denne smerte

Mange delte "mareridtsoplevelser" efter at have stødt på fisken. Hundrede beskrev det som den "værste smerte, man kan forestille sig".

En mand skrev: "Jeg stod på en barfodet og følte, at min fod brændte i timevis," skrev en mand. og tilføjede: 'Jeg kunne ikke stå på den eller gå eller noget.'

En mor sagde: "Jeg har fået to børn uden smertestillende midler. Jeg ville virkelig gå efter en tredje, før jeg oplevede smerten ved at stå på en af disse igen!"