Fødevarestyrelsen vil have salget stoppet: Kan skade mænd og kvinders fertilitet

Generelle nyheder

01/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

En undersøgelse viser at det kan være skadeligt for forplantningsevnen.

Fødevarestyrelsen kræver, at salget af alle produkter, der indeholder dele af planten maca, bliver stoppet.

Det oplyser i et opslag på det sociale medie Twitter.

I en undersøgelse, der er blevet lavet af DTU (Danmarks Tekniske Universitet) har man konkluderet, at maca kan være skadeligt for både mænds og kvinders forplantningsevner, altså deres evne til at få børn, hvis de indtager dele af denne plante.

"Maca er både farligt og forbudt. Den sydamerikanske Maca-rod, der bliver solgt i snackbars og piller, kan give skader på kvinder og mænds forplantningsevne. Fødevarestyrelsen kræver, at virksomhederne stopper alt salg i DK," skriver Fødevarestyrelsen i deres opslag på Twitter.

Skadeligt selv i små mængder

I følge chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold, Michael Rosenmark, har det ikke været muligt for Fødevarestyrelsen at sætte en grænse for, hvor stor en mængde af maca, der må være i et produkt der er tiltænkt som fødevare. Derfor har de truffet en beslutning om at kræve, at alt salg bliver stoppet.

"DTU har konkluderet, at det kan være skadeligt for vores reproduktion. Vi har ikke kunnet sætte en grænse for mængden af indhold. Derfor ryger alle produkter," siger Michael Rosenmark til Ekstra Bladet.

Maca er en spiselig plante, der bliver brugt i forbindelse med produktionen af flere forskellige fødevarer mv. Det er dog ofte i snackbars og piller, at man kan finde den spiselige plante.

Alle varer tilbagekaldes

Undersøgelser har vist, at hvis man spiser dele af denne plante kan det medføre, at både mænds og kvinders forplantningsevne tager skade, derfor vil man ikke længere have, at fødevarer med indhold af planten bliver solgt på det danske marked.

Derfor bliver alle produkter på det danske marked, der indeholder maca, tilbagekaldt. Hvis man sælger det bevidst, kan det føre til en bøde.

"Man skal stoppe salget og sende det tilbage hurtigst muligt. Sælger man det bevidst forkert, så kan der udstedes en bøde," udtaler Michael Rosenmark.