Flertal i København vil legalisere hash

Generelle nyheder

03/6/22 | 05:40

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Et flertal på Københavns Rådhus vil igen forsøge at få regeringen til at legalisere cannabis i hovedstaden.

Hvis det står til Københavns Rådhus skal det nu være lovligt at ryge hash i København. Det skal kunne købes gennem staten. 

Det skriver TV2 Lorry

Stort Hashmarked

Det er et medlemsforlag fra Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation. De tre partier har til sammen et flertal. 

Tidligere har Venstre afvist at stemme for at legalisere hash, men nu har de ændret mening: 

"Hovedårsagen er, at vi har et stort hashmarked i København, og vi kan se, at den forbudspolitik, der har været i mange år, ikke virker. Det er nemt at få fat i, og der er mange, der ryger det," siger gruppeformand for Venstre i København Louise Theilade Thomsen til TV 2 Lorry

Har tidligere indstillet lignende forslag

Torsdag skal der i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune tages stilling til, om der igen skal rettes henvendelse til regeringen med forslaget. I så fald vil det blive foreslået at legalisere cannabis med København som forsøgsby. 

Selvom Venstre nu bakker op kommer det ikke til at have den store betydning for hvad Borgerrepræsentationen beslutter. De har nemlig for to år siden indstillet et lignende forslag til regeringen uden Venstres stemmer. Derfor kan man undre sig over at Venstre har ændret mening. 

"Det er et emne, der er blevet diskuteret længe i Venstre, og der er jo også folk, der har været for legaliseringen. Jeg kommer fra Venstres Ungdom, hvor der længe har været et flertal for legalisering, så på den måde har jeg ikke ændret mening," siger Louise Theilade Thomsen (V).

Christiansborg vender tomlen ned

Selvom forslaget skulle gå videre til Christiansborg skal Venstre dog ikke regne med at få støtte fra deres kollegaer. De har nemlig ikke skiftet mening. 

"Der er ingen tvivl i Venstre om, at vi ikke går ind for nogen legalisering af cannabis, så længe Sundhedsstyrelsen advarer kraftigt mod de virkninger, som cannabis har," forklarer Preben Bang Henriksen (V) og uddyber:

"Vi har respekt for, at man på rådhuset kan have en anden holdning. Vi behøver ikke alle være enige, for så kunne vi jo lige så godt rejse til Nordkorea og bo."

Regeringen lader heller ikke til at have ændret mening, og tænker ikke at de kan imødekomme ønsket om at legalisere cannabis i hovedstadsområdet som en forsøgsordning.

"Det ser jeg ikke lige umiddelbart som noget, der kan lade sig gøre. Der er en lang række negative sundhedsmæssige konsekvenser af den cannabis, som man eksempelvis køber på Christiania. En legalisering vil også gøre cannabis mere tilgængeligt, øge forbruget og dermed også øge de negative sundhedsmæssige konsekvenser," vurderer sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff (S).