Familier i flygtningelejre tigger på nettet - men pengene havner et helt andet sted

Generelle nyheder

17/10/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

De fleste har oplevet tiggere på en menneskefyldt gade i en storby eller foran supermarkeder. Men med de sociale medier er der kommet helt nye muligheder for at få penge fra fremmede - men man kan ikke være sikker på, hvor pengene ender.

Der findes mange måder at tjene penge på. Men for familier i flygtningelejre i Syrien er mulighederne begrænset. De er flygtet fra krig, men også fra deres hjem og mange af dem har meget få midler med.

Det har nogle familier og mellemmænd fundet en alternativ løsning på, der ligger langt fra den form for tiggeri, som de fleste kender.

Sociale medier og de mange muligheder 

Herhjemme kender vi bedst de digitale muligheder og de unges sociale medier, som steder, hvor de kan kommunikere med deres venner, og se en masse forskelligt indhold. Men der sker hele tiden en udvikling på det område, og de sociale medier tilbyder efterhånden mange muligheder. 

En af de mest almindelige måder at bruge sociale medier på er til at kommunikere med hinanden eller et publikum, hvor man kan vise billeder eller videoer fra sin hverdag. Og det er netop det sidste, en syrisk familie gør på video-mediet TikTok. 


Tiggere på TikTok 

På videoplatformen TikTok har det været muligt at finde videoer fra flytningelejr. TikTok er en app til telefonen, som du kan finde på de fleste unge menneskers mobiler. Men på platformen er der dukket mange video og live-videoer op, hvor familie tigger om penge. 

I en undersøgelse af fænomenet har det vist, at nogle af familierne nåede op på at få doneret op mod 1000 dollars i timen, hvilket svarer til næsten 8.000 danske kroner. Men platformen har forsøgt at værne sig mod det digitale tiggeri.

Fra bruger, til platform, til mellemmænd og til de trængte familier

Da det blev undersøgt, viste det sig, at platformen tog næsten 70 procent af beløbet, og at de mellemmænd, der forsyner de trængte familier med telefoner og udstyr til at kunne sende live, tager 35% af det resterende beløb.

I en test af processen blev der af en gave svarende til ca. 800 kr. (106 $) kun 145 kr (19 $) til de familier, som brugerne på TikTok tror, at de donerer til familierne.