Esbjerg bliver militært knudepunkt for USA

Generelle nyheder

22/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Esbjerg Havn skal udbygges til at modtage mere militært udstyr

I dag ankommer 44 amerikanske militærhelikoptere med fragtskib fra USA til Esbjerg havn. Samtidig bliver der underskrevet en aftale om at udvide havnen

Det skriver BT

Et sikkerhedspolitisk knudepunkt

I dag underskriver forsvarsminister Morten Bødskov (S) en aftale om at udbygge Esbjerg havn. 

Udbygningen skal gøre det muligt at modtage endnu mere militært udstyr og mandskab i nato-regi. 

"Esbjerg Havn bliver med de beslutninger, der nu bliver truffet, et nyt sikkerhedspolitisk knudepunkt," siger Morten Bødskov og fortsætter:

"Vi forbedrer Natos og allierede styrkers adgang til Esbjerg Havn, således de kan blive fordelt rundt i Europa. For det andet bliver Esbjerg Havn med de beslutninger, der bliver truffet nu, et knudepunkt for ny, grøn energi." 

300 militærkøretøjer og 44 helikoptere

USA er en af de lande, der har vist interesse for at bruge havnen. De ønsker at bruge havnen som et knudepunkt for distribution af både materiel og mandskab. 

Det gør de fordi Esbjerg ligger godt strategisk, når der skal fragtes og distribueres militært materiel fra USA og videre til Østersøområdet og Baltikum. 

Havnen bliver allerede brugt at amerikanerne til netop det. I april ankom 300 amerikanske militærkøretøjer til havnen med fragtskibet ARC Endurance. 

I dag, mandag, kommer samme skib igen til Esbjerg med 44 amerikanske militærhelikoptere. I første omgang bliver helikopterne sendt til Esbjerg Lufthavn, hvorfra de skal sendes ud til flere europæiske kande for at afløse amerikanske enheder. 

Klar ved udgangen af 2023

Udover forsvarsministeren skriver også formanden for Esbjerg Havn Søren Gade (V) under på aftalen. Det samme gør Michael Hyldgaard, der er generalmajor og Jesper Frost, der er borgmester i Esbjerg. 

Ifølge den nye aftale er parterne forpligtigede til i samarbejde at udbygge havnen. Det lader til at projektet forventes at være klar ved udgangen af 2023.