Energiø skal gavne hele samfundet: Nu risikerer bornholmere ekstraregning på 200 mio. kroner

Generelle nyheder

10/12/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Regningen vil blive sendt videre til borgerne i form af højere elafgifter.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Regeringens store grønne havvindmølleprojekt, Energiø Bornholm, står overfor en millionregning, der kan ramme bornholmerne.

Det skriver DR.

Projektet, der har til formål at levere strøm til over 3 millioner danske husstande, skal også forbinde Bornholm med strømmen fra havvindmølleparken. Men for at gøre dette muligt, kræver det en omfattende opgradering af elnettet på øen, som vil koste omkring 200 millioner kroner.

Denne regning vil ifølge Trefor El-net Øst, der ejer elnettet på Bornholm, blive sendt videre til de bornholmske forbrugere i form af højere elafgifter.

Har ikke noget valg

Per Sørensen, direktør for Trefor El-net Øst, understreger, at selskabet ikke har valget om at udføre arbejdet:

"Vi skal etablere det net, der er nødvendigt for at tilslutte Bornholm til Energiøen," siger han til DR.

Selvom det endnu ikke er besluttet, om Bornholm skal kobles til Energiøen i Østersøen, er det klart, at dette vil medføre yderligere omkostninger for de bornholmske forbrugere.

Gavner hele samfundet, men kun bornholmerne betaler

Trefor El-net Øst mener, det er uretfærdigt, at bornholmerne skal bære hele omkostningen for tilslutningen, især når hele samfundet vil få gavn af den grønne strøm og forsyningssikkerhed, som Energiø Bornholm vil bidrage med.

I et brev til Energistyrelsen har selskabet påpeget, at resten af landet allerede er med til at dække omkostningerne ved det søkabel, der bringer strøm til Bornholm fra Sverige.

Energinet, der står for den overordnede tilkobling af Energiø Bornholm til elnettet, har bekræftet, at de samfundsøkonomiske beregninger for projektet omfatter Trefor El-net Østs omkostninger. Men selvom det er teknisk muligt at tilslutte Bornholm til energiøen, er det endnu for tidligt at tale om, hvem der skal betale for tilkoblingen, lyder det fra Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard (M), i et skriftligt svar til DR.