Dyrlæge advarer: Nikotinposer kan dræbe vores firbenede venner

Generelle nyheder

08/07/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er sket en fordobling i antallet af nikotinforgiftede hunde.

Vibeke Freiberg, der er dyrelæge ved Agria Dyreforsikring advare nu om, at flere hunde får nikotinforgiftninger 

Det skriver tv2lorry 

Der er sket en fordobling i antallet af hunde med nikotinforgiftninger. Det kan muligvis skyldes at forbruget af snus er steget. Derfor ses flere af de små hvide nikotinposer smidt i gadebilledet. 

Fordoblingen er sket i perioden fra 2017 til 2021 og nikotinforgiftning kan være dødeligt for hunde. 

"Ved nikotinforgiftning bliver nervesystemet påvirket, herunder syn og hørelse. Der kan opstå lammelse, der gør, at hunden ikke kan trække vejret. Hjertestop er også et scenarie ved forgiftning," forklarer Vibeke Freiberg.

Snusforbrug og forgiftninger kan have sammenhæng

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er flere røgfrie nikotinprodukter blevet udbredt. Det er især produktet snus, som flere unge mænd i alderen 19-24 er begyndt at benytte. I aldersgruppen er det hele 22%, der benytter snus eller et lignende produkt til dagligt eller lejlighedsvist. 

Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser de seneste tal fra 2022 at hver tiende mellem 15 og 29 år benytter sig af røgfrie nikotinprodukter. 

Det er på baggrund af tal som det, at dyrlægen Vibeke Freiberg mener at der kan være en sammenhæng med stigningen i nikotinforgiftninger.

Hundene spiser nikotinposerne fordi de indeholder smagsstoffer, der gør dem tillokkende for hunde - især yngre hundehvalpe.

Hun fortæller at der for fire til fem år siden næsten ingen sager var om nikotinforgiftning i hunde. I dag er det dog ikke unormalt at der kommer hunde ind ved dyrlægen efter at have spist en nikotinpose. 

Hun beder derfor hundeejerne om at være ekstra opmærksomme på problemet. 

Hvad gør jeg hvis min hund er forgiftet?

Problemet er ikke centraliseret et specifikt sted i landet, men udbredt over hele landet. 

Oplever man at ens hund er blevet forgiftet fortæller Vibeke Freiberg at man ikke skal forsøge at få hunden til at kaste op. Det er ellers noget mange vil tænke er logisk, og man kan bruge saltvand eller brintoverilte til at få hunde til at kaste op, men det kan give andre problemer. 

Da det nok kan være svært at komme problemer med nikotinposer til livs, kommer Vibeke Freiberg med en anbefaling til alle hundeejere: 

"Hvis man er usikker på, om ens hund har indtaget nikotinprodukter, vil jeg anbefale, at ejer ringer til deres dyrlæge med det samme. Man må ikke forsøge at få hunden til at kaste op med for eksempel saltvand eller brintoverilte, da det kan give andre alvorlige problemer," siger  hun.

Ifølge dyrelægen skal der 10 mg nikotin pr kilo din hund vejer til for at det er en dødelig dosis. Nogle af de snus-poser der er på markedet indeholder 10 mg nikotin pr. pose.