Har du kørt på Isterødvejen ved Hillerød og drejet af ved Helsingevej, så har du passeret to af de strækninger, hvor Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 oftest må rykke ud i forbindelse med hjortepåkørsler. Hver vej har haft 16 sager i 2024, og dermed ligger de helt i top på antallet af kollisioner mellem hjorte og biler.
"Begge steder er strækninger med høj fart ved grønne områder. Det er helt generelt en kombination, der kræver ekstra opmærksomhed," siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse, og minder om, at det er en barsk oplevelse for alle implicerede parter:
"Det er selvsagt voldsomt for hjorten, der oftest vil miste livet – og ikke altid på stedet. Men som bilist er det også virkelig chokerende at påkøre et stort dyr, der, afhængig af hjortearten, kan veje op til 150 kg."
I alt har Dyrenes Beskyttelse rykket ud til 7529 hjortepåkørsler i de første ni måneder af 2024. Kigger vi på tallene for landets 98 kommuner, topper Aalborg med 272 påkørsler i årets første ni måneder, mens 4700 Næstved er det postnummer, der ligger højst med 115 påkørsler.
Myldretid og hjorteaktivitet ramler sammen
Selvom man kan være chanceløs, når et dyr springer ud foran én, er der alligevel en række overvejelser, man kan gøre sig.
"I efteråret er den store udfordring, at dagene bliver kortere og kortere. Det betyder, at vi transporterer os til og fra arbejde i skumring og dæmring, hvilket falder sammen med de tidspunkter på døgnet, hvor hjortene bevæger sig mest. Og det giver et øget antal påkørsler," siger Michael Carlsen og fortsætter:
"Derfor er vores anbefaling, at man letter foden fra speederen, når man kører langs grønne områder, er på vagt for lysende øjne i vejkanten og noterer sig, når skiltning advarer om øget risiko for hjorte i området. Derudover er det også værd at vide, at hjorte er flokdyr, så en hjort krydser sjældent vejen alene."
Når uheldet er ude
Hold ind til siden, hvor det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Find ud af, hvor du er. Det kan være vejnavn, vejnummer, kilometersten/vejkantspæl eller GPS-koordinater.
Marker gerne stedet tydeligt, hvor ulykken er sket, f.eks. med en klud.
Ring 1812, hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk.
Hold afstand, så dyret ikke stresses
Ring til Falck, hvis dyret er dødt.
Undgå hjortepåkørsler
Vær ekstra opmærksom på veje, hvor der er bevoksning tæt på rabatten. Sæt gerne farten ned i disse områder.
Hold øje med vejkanten. I mørke opdager man ofte reflekserne fra vildtets øjne, og så er det en god idé at sætte farten ned.
Hold altid øje med skiltningen.
Vær opmærksom på at f.eks. hjortevildt er flokdyr. Der vil derfor ofte komme mere end ét dyr ud på vejen.
Vær ekstra opmærksom i april-maj og oktober-november, hvor der er særlig stor aktivitet hos hjortevildtet.
Risikoen for påkørsel er størst ved solopgang, solnedgang og om natten.
Grafik: Dyrenes Beskyttelse
Tabel: Dyrenes Beskyttelse
Tabel: Dyrenes Beskyttelse