Droppede tradition ved nytår - nu vajer Dannebrog igen

Generelle nyheder

27/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det skabte en mindre shitstorm, da den droppede tradition blev kendt af offentligheden.

I går kunne en række medier, heriblandt pensionist.dk, fortælle, at en flere hundrede år gammel tradition var blevet droppet.

Som et led i en større spareøvelse, havde Slots- og Kulturstyrelsen nemlig valgt at sløjfe den ellers faste begivenhed, hvor Dannebrog bliver hejst op i flagstangen ved Kronborg Slot for at blive taget ned igen ved solnedgang.

Men er man en tur forbi det historiske slot i Helsingør i dag, fredag, blafrer det velkendte røde og hvide klæde lystigt i januar-vinden.

Det skriver DR.

Det er kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), der har været inde og omgøre beslutningen, da han mener, at den gamle tradition skal bevares.

Og det er en beslutning, der vækker stor glæde blandt indbyggerne i Helsingør.

"Det er absolut dagens højdepunkt. Vi er nogle, der går morgentur, og det er bare toppen, når man ser, at Dannebrog igen er oppe," siger Kurt Kvistgaard, der bor i Helsingør, til DR.

Siden 1600-tallet har det hejsningen af Dannebrog været en måde for vagterne på bastionen ved Kronborg Slot at signalere, at der var bemanding til stede.

Med den planlagte effektivisering, var tanken i stedet, at en kørende alarmpatrulje skulle holde øje med Kronborg Slot, og derfor var det ikke nødvendigt at hejse og sænke Dannebrog.

Museumsleder ved Museerne Helsingør, David Høyer, fortalte torsdag til TV2, at han godt kunne forstå beslutningen om at spare et syv-cifret beløb på effektiviseringer af denne art.

Kronborg Slot er nemlig 600 år gammelt og kræver konstant vedligeholdelse.

Det sagt mente han dog, at det var en skam at sige farvel til så stolt en tradition ved et så nationalt symbol, som Kronborg Slot er.

Det vides ikke, hvilken betydning den omgjorte beslutning får i forhold til effektiviseringsplanerne fra Slots- og Kulturstyrelsen.