Dødelig virus spreder sig i Storbritannien: "Dette er sjældent og usædvanligt"

Generelle nyheder

18/5/22 | 07:38

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Abekopper spreder sig lige nu af mystiske årsager i Storbritannien.

Siden december 2019, hvor coronavirus brød frem i Kina, har de fleste fået et andet syn på vira og epidemier, og det løber nok de fleste koldt ned ad ryggen, når de hører, at en ny virus spreder sig. 

Det er derfor dårlige nyheder, at en virus kaldet abekopper lige nu spreder sig i Storbritannien.

Det skriver Ladbible

Det første smittetilfælde blev registreret af den britiske sundhedsstyrelse (UKHSA) d. 7. maj, og siden er to smittetilfælde registreret d. 14. maj, og nu er yderligere fire registreret. 

I alt kender UKHSA til mindst syv bekræftede smittetilfælde.

Den første var hos en person, som netop var ankommet til Storbritannien fra det vestafrikanske land Nigeria.

Landet har ifølge Statens Serum Institut (SSI) tidligere haft alvorlige udbrud af sygdommen, som stammer fra aber og i værste fald kan koste livet. 

ABEKOPPER

Abekopper kaldes på engelsk (og nogle gange på dansk) for monkeypox og er en virus, som i værste tilfælde kan være dødelig. 

Virusset er udbredt i det vestlige og centrale Afrika blandt aber og gnavere, men kan overføres til mennesker og forårsage bylder. 

Symptomerne på virusset er feber, hovedpine, muskel- og rygsmerter, udmattelse og udslæt/bylder. Udslættet starter ofte i ansigtet, før det spreder sig til resten af kroppen. 

Især den vestafrikanske udgave er forholdsvis mild, men kan føre til alvorlig sygdom og i værste fald død. I Afrika dør mellem én og 10 procent af sygdommen. 

I 2017 og 2018 var der et alvorligt udbrud i Nigeria, hvor mindst 270 personer blev smittet spredt ud over 26 forskellige stater. Udbruddet i 2017 og 2018 startede hos en familie på fire, som havde haft tæt kontakt med en abe. Adskillige mistede livet. Ved udbruddet blev to personer i Storbritannien også smittet.

Virusset blev første gang opdaget blandt laboratorieaber (deraf navnet) i Congo i 1958 og er siden blevet registreret i adskillige afrikanske lande, men også i blandt andet USA, Israel, Singapore og Storbritannien. Virusset ses hyppigst blandt mennesker i Congo.

Kilde: SSI, Ladbible, frwiki.wiki, CDC

De fire nyeste tilfælde har ikke kendte forbindelser med hverken de tre første tilfælde eller Nigeria, men sammenhængen er ved at blive undersøgt. 

Alle syv tilfælde har dog det tilfældes, at de bor i eller omkring London, og at de er enten homoseksuelle, biseksuelle eller har seksuel omgang med andre mænd. 

Folk i det miljø advares derfor om at være opmærksomme på symptomer.

Susan Hopkins, som er ledende sundhedsekspert hos UKHSA, har udtalt: "Dette er sjældent og usædvanligt. UKHSA undersøger kilden til disse infektioner, fordi beviser tyder på, at der måske er overførsler af abekopper-virusset i miljøet, [og at] det bliver spredt ved tæt kontakt."

"Vi opfordrer især mænd, som er bøsse eller biseksuel, om at være opmærksom på enhver usædvanlig form for udslæt eller læsioner og til at kontakte sundhedsmyndighederne med det samme. Vi kontakter enhver potentiel nærkontakt for at give sundhedsfaglige informationer og råd," har hun desuden uddybet.

De syv smittetilfælde er heldigvis med den vestafrikanske udgave, som er langt mildere end den centralafrikanske, men der er enkelte som har haft brug for behandling, og de bliver behandlet på et specialafsnit på Royal Free Hosptial, Royal Victoria Infirmary eller på Guys’ and St Thomas’ hospital. 

De britiske myndigheder er netop nu i gang med at undersøge, om der er flere uopdagede smittetilfælde, men abekopper spredes heldigvis kun mellem mennesker ved tæt kontakt.