DMI med advarsel: Vi kan forvente mange skybrud

Generelle nyheder

19/8/22 | 08:10

Skrevet af Redaktionen

Efter flere meget varme dage ser det ud til, at vejret skifter fuldstændig. Himlen er i oprør, og vi kan forvente regnvejr.

Det danske vejr er desværre ofte præget af meget vekslende temperaturer, regnskyl og blæst. Denne sommer har vi danskere været dog været velsignet ved at opleve usædvanligt høje temperaturer i flere dagen af gangen. Man skulle være et skarn, hvis man brokker sig over den danske sommer i år. 

Netop nu er vi ifølge DMI på vej ud af en hedebølge, og det betyder, at de næste par dage byder på regnskyl nogle steder i landet.

De voldsomme regnskyl kan vi dog lige så godt vænne os til. Sådan lyder det fra Nationalt Center for Klimaforskning (NCK).

I modsætning til DMI, som kigger på vejret i den nærmeste fremtid, så kigger NCK på vejret i midten og slutningen af dette århundrede. Hvis man ikke kan lide regn, så har forskningscenteret ikke gode nyheder. 

Ifølge NCK tyder forskningen nemlig på, at Danmark vil komme til at opleve mange flere og kraftigere skybrud i fremtiden. 

Op mod 70% flere skybrud

Den globale opvarmning gør, at den danske sommernedbør mere og mere kommer til at minde om den, vi ser i Sydeuropa, og det betyder, at vi i fremtiden vil opleve længere tørkeperioder og kraftigere regnskyl, når de kommer. 

"I fremtiden skal vi forvente, at den danske sommer byder på kraftigere byger og hyppigere skybrud," har Rasmus Anker Pedersen, der er leder af Rigsfællesskabets klima under NKC på DMI, således forklaret og uddybet: 

"I et scenarie med en høj global udledning af drivhusgasser skal vi forvente 70 procent flere skybrud frem mod slutningen af århundredet. Hvis verdens lande overholder de nuværende politiske ambitioner, så skal vi forvente lige over 40 procent flere skybrud."

Antallet af skybrud vil altså stige væsentligt, uanset om verdens lande overholde deres klimamål eller ej. 

Vi danskere må derfor forberede os på både varmere og vådere somre i fremtiden. 

Find flere tal om fremtidens vejr og bud på fremtidens vejr i netop din kommune ved at trykke her.