DMI med advarsel: Risiko for skybrud over store dele af landet

Generelle nyheder

25/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Fredagen kan byde på store mængder regn over flere dele af Danmark, lyder det i en ny prognose.

Dette års sommervejr har budt på mange sommerdage. Der har endda været flere dage med + 30 grader. Sommeren har altså været rigtig god - set ud fra temperaturene.

Alting har som bekendt en ende, og den er for nuværende ved at ramme Danmark med hensyn til sommervejret.

Fredag slutter sommervejret med et brag, når en kraftig koldfront fra vesten med torden rammer Danmark. I forbindelse med denne koldfront kan der komme kraftig regn og stedvise skybrud over det danske land.

TV 2 Vejret varsler derfor risiko for skybrud til hele landet med undtagelse af solskinsøen Bornholm. I Jylland er risikoen for skybrud størst mellem 10 og 20 fredag, mens det på Fyn særligt er i tidsrummet 14 til 22.

Regler for Skybrud:

  • I Danmark defineres skybrud som en nedbørintensitet på mere end 15 millimeter på 30 minutter eller derunder.

  • Skybrud kan forekomme som helt separate byger, men de kan også forekomme som ekstra kraftige celler inde i et mere almindeligt langvarigt regnvejr.

  • Klimaforandringer ventes at medføre mere og flere ekstreme vejrhændelser, herunder skybrud.

Øst for Storebælt er risikoen for skybrud mindre end Jylland og Fyn. Dog vil der være en risiko i tidsintervallet fredag eftermiddag klokken 16 og frem til lørdag morgen klokken 06.

Ved skybrud forekommer der ofte oversvømmelser, fordi kloaknettet har svært ved at følge med de voldsomme regnbyger.

Mystisk nok, så vil sommerens tørke rent faktisk gøre det endnu sværere få jorden at håndtere de store mængder regn. Dermed er risikoen for oversvømmelser større end normalt.