Det risikerer at give bagslag: Dyrenes Beskyttelse med advarsel

Generelle nyheder

15/03/2024

Bestanden af ulve er markant større i mange af vores nabolande. Her ses en ulv i på grænsen mellem Finland og Rusland. Foto: Asger Thielsen / Dyrenes Beskyttelse
Bestanden af ulve er markant større i mange af vores nabolande. Her ses en ulv i på grænsen mellem Finland og Rusland. Foto: Asger Thielsen / Dyrenes Beskyttelse

Skrevet af J. Bøgen

Løsningen er en helt anden, mener organisationen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En frustreret fåreavler fortalte mandag om det tredje ulveangreb på sine får indenfor et år.

Til B.T. udtrykte fåreavleren dog ønske om, at danskerne kan sameksistere med ulve.

Det ønske bakker Dyrenes Beskyttelse op om og peger på ulvesikre hegn som vejen frem mod sameksistens.

”I Danmark har vi ikke oplevet angreb på dyr, der har stået bag et ulvesikkert hegn. At skyde ulven er en dårligere løsning, end den vi har,” siger Michael Carlsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

De ulvesikre hegn er en langt bedre løsning end forslaget fra blandt andre Venstres Erling Bonnesen om at tillade jagt på ulven. Ulven hører til i Danmark og vi skal derfor give plads til den. Desuden kan jagt på dem faktisk give bagslag, lyder det fra Michael Carlsen.

”Hvis vi begynder at jage ulve, så risikerer vi at splitte kobler op og dermed skabe flere strejfende ulve. Og det er faktisk sådanne strejfere, der står bag de fleste angreb på husdyr. Vi kan derfor gøre problemet for fåreavlerne større ved at jage ulvene,” forklarer Michael Carlsen.

De ulve, der tager husdyr som får, er nemlig for det meste strejfende ulve - ofte ungulve - uden eget revir, hvor de kan jage det foretrukne bytte, hjortevildt, i fred og ro. Og jagten på hjortevildt bidrager positivt til en sundere og stærkere hjortebestand, da ulven oftest jager det syge og svage hjortevildt.

Regulering giver ikke færre angreb

Tidligere undersøgelser fra blandt andet Slovakiet har desuden vist, at regulering af ulven ikke giver færre angreb på husdyr.

”Hvis vi har at gøre med en decideret problemulv, der for eksempel har specialiseret sig i at jage husdyr, så kan det hjælpe at regulere ulven. Det hjælper dog kun, hvis man rammer den specifikke ulv, der volder fåreavlerne og andre dyreholdere problemer. Og den mulighed eksisterer allerede i dispensationen om problemulve. Alternativt ender reguleringen som sagt med at skabe flere strejfende ulve.”

Den frustrerede fåreavler, der havde besøg af ulven i fredags, har da også planer om at etablere ulvesikre hegn om sine dyr. Udover ulvehegnet gives der kompensation til husdyrholdere, som bevisligt har mistet dyr til ulve, hvilket Dyrenes Beskyttelse støtter op om.

Fakta: Problemulven må allerede jages

I Danmark er det allerede tilladt at skyde problemulve. En problemulv er en ulv, der opfylder et af de fire følgende kriterier:

  • Ulve, der mangler en instinktiv skyhed over for mennesker

  • Ulve, der har specialiseret sig i husdyr som byttedyr og ulve, der angriber husdyr trods relevante og rimelige afværgeforanstaltninger. Det vil sige mere end én episode, som involverer samme individ

  • Ulve, der angriber hunde

  • Ulve, der er til fare for menneskers sikkerhed

Kilde: Miljøstyrelsen