"Det er først og fremmest ulykkeligt": Trist pensionstendens i nye tal

Generelle nyheder

14/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er det næsthøjeste tal siden 2004.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Efter at være steget i en årrække er antallet af unge, som bliver førtidspensioneret, faldet i år.

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Således var der 2.445 nye førtidspensionister under 40 år i de første fem måneder af 2024.

Det er cirka 100 personer færre end i samme periode sidste år og samtidig første gang siden 2014, at tilgangen af unge førtidspensionister er faldet.    

Det skriver Sampension i en pressemeddelelse, som redaktionen har modtaget.

”I de seneste år har vi været vidner til en meget trist udvikling, hvor antallet af unge, som bliver førtidspensioneret, er steget markant. Men nu ser vi, at tilgangen dykker for første gang i ti år. Og det er indlysende positivt, hvis faldet afspejler, at der er færre unge, som når dertil, hvor der ingen anden udvej er end en førtidspension,” siger Nicoline Rosenlund, sundhedschef i Sampension. 

Næsthøjeste siden 2004

Trods faldet i antallet af unge, der kom på førtidspension i de første fem måneder i år, er der stadig tale om det næsthøjeste niveau i statistikkens levetid (statikken går tilbage til januar 2004).

”Selvom tilgangen er faldet, er der stadig bekymrende mange unge, som kommer førtidspension. Og det er først og fremmest ulykkeligt for den enkelte, der i en tidlig alder bliver førtidspensioneret. For det er givetvis de færreste unge, som ønsker at ende i en situation, hvor man er syg i en sådan grad, at man ikke er i stand til at arbejde og derfor kommer på førtidspension. Samtidig ved vi, at udsigterne for at vende tilbage til arbejdsmarkedet fra en førtidspension absolut ikke er gode,” siger Nicoline Rosenlund.

”Men det kan også have betydelige konsekvenser for arbejdspladserne, pensionsselskaberne og samfundet generelt, når de unge bliver førtidspensionister – især i lyset af at de er fremtidens medarbejdere, pensionskunder og skatteydere. Derfor har alle parter også et ansvar for at bidrage til, at der fremover kommer færre unge på førtidspension. Og her handler det bl.a. om, at vi i fællesskab og i tide får gjort noget ved den kraftige stigning i mistrivsel og psykiske lidelser, som vi igennem en årrække har set blandt de unge, og som i værste fald vil vise sig i førtidspensionerne på sigt,” siger Nicoline Rosenlund. 

I 2013 trådte en reform af førtidspension i kraft, der bl.a. betød, at personer under 40 år som udgangspunkt ikke skulle have førtidspension.

I kølvandet på reformen faldt tilgangen af unge førtidspensionister betydeligt, men er siden steget hvert år i perioden 2015-2023.